Feature

Hadid wint weer

De architectuur Prima Donna Zaha Hadid heeft onlangs voor de zoveelste keer een prijsvraag gewonnen. Maandag 23 februari maakte het Italiaanse Ministerie voor Schone Kunsten bekend dat opdracht voor het nieuwe Centrum voor Moderne Kunsten, op de plaats van de voormalige militaire barakken, aan de via Guido Reni in Rome is toegekend aan Zaha M. Hadid.

Hadid deed mee aan een internationale ontwerpwedstrijd en eindigde voor haar voormalig leermeester en werkgever Rem Koolhaas. Verder deden onder andere Steven Holl, Eduardo Suoto de Moura, Jean Nouvel en Kazuyo Sejima mee. De jury was te spreken over het spectaculaire gebruik van direct licht in haar ontwerp. De kronkelende delen van het interieur werden door de in de jury vertegenwoordigde conservatoren gezien als een uitdaging voor tentoonstellers.

In het Centrum voor Moderne Kunsten wordt een kunstmuseum, een architectuurmuseum en ruimte voor culturele multimedia-activiteiten gehuisvest. Als alles volgens planning verloopt zal het museum over drie jaar klaar zijn. Het budget is 140 miljard Italiaanse lire, waarvan 15 miljard is bestemd voor de aankoop van nieuwe kunstwerken.. Helaas zijn er geen beelden beschikbaar, maar Hadids ontwerp wordt vanaf 25 maart tentoongesteld in de Nationale Galerie van Moderne Kunsten (GNAM) in Rome.