Feature

MDL prijswinnaar in woningbouw-prijsvraag in Zweden

Het Rotterdamse architectenbureau MDL (Ilse Boost en Joris van Veldhoven i.s.m. Wies Nordmann, Michiel Parqui en Sander Boost) heeft op 9 maart in Malmö de derde prijs in de wacht gesleept in een Europese woningbouw-prijsvraag.

De jury kende het bureau een prijs van 75.000 Kronen toe voor haar 'vernieuwende en interessante manier van het gebruik van hout als architectonisch expressiemiddel'.

In het kader van de grote woning-expositie in Malmö 2001, welke samenvalt met het gereedkomen van de brug Kopenhagen-Malmö, is er o.a. door de nationale associatie van Zweedse architecten (SAR) en de Scandinavische houtindustrie samen met enkele grote ontwikkelingsmaatschappijen in augustus 1998 een prijsvraag uitgeschreven.

Het doel van deze prijsvraag was de ontwikkeling van woonconcepten te combineren met het architectonisch en innovatief gebruik van hout.

In het ontwerp van MDL wordt gebruik gemaakt van een houtskelet dat in één richting dragende wanden oplevert. Hierdoor staan de huizen conceptueel gezien veel dichter bij een normaal stadsblok dan meestal bij houtskeletbouw te verwachten is.

Van de 600 aanmeldingen zijn uiteindelijk circa 140 plannen op tijd ingeleverd, met deelnemers uit 12 verschillende landen. Het totaal beschikbare prijzengeld bedroeg SEK 700.000 (ca. FL. 180.000,-). Diverse prijswinnaars maken kans dat hun plan uiteindelijk gerealiseerd zal worden.