Feature

Mecanoo in Arnhem

Een nieuw entreegebouw voor het Openluchtmuseum in Arnhem was de opgave voor de 1995 editie van de Prix de Rome architectuur. Toen al was bekend dat Mecanoo architecten de opdracht in haar portefeuille had. Onlangs werd het plan dan eindelijk gepresenteerd.

Behalve een entreegebouw heeft Mecanoo architecten ook het gebouw voor een nieuwe attractie, het HollandRama ontworpen.

Het in 1912 opgerichte Openluchtmuseum, toont hoe mensen in Nederland door de eeuwen heen woonden en werkten. Het museum kampt een beetje met een stoffig imago en is erg afhankelijk van het weer. Daarom werd besloten tot de bouw van een nieuw entreegebouw waarin behalve een koffiecorner en de gebruikelijke museumwinkel ook twee expositieruimtes moesten komen. In deze ruimtes zal de eigen collectie historische kleding en sieraden ten toon worden gesteld. Ter verhoging van de attractieve – en educatieve – waarde van het museum werd bovendien besloten tot de bouw van een ruimte waarin een vijftien minuten durende multimediashow zal worden vertoond, ter introductie van de voorwerpen in het park.

In het ontwerp van Mecanoo worden de bezoekers vanaf de parkeerplaats over een klinkerpad langs een kopergroen object naar een lange bakstenen muur geleid die de toegangspoort vormt naar het entreegebouw. Het entreegebouw zelf is een ruime transparante hal met uitzicht op de centrale weide van het Openluchtmuseum. Op maaiveldniveau is behalve de eerder genoemde winkel en koffiehoek ook een auditorium te vinden.

Een niveau lager bevinden zich de twee expositieruimten en een tunnel die leidt naar het kopergroene object waarin het HollandRama in ondergebracht. Dit roterende panoramatheater zal plaatst bieden aan ruim tweehonderd bezoekers. Naar verwachting wordt het entreegebouw en het HollandRama medio 2000 opgeleverd. Over een jaar toch maar (weer) eens naar het Openluchtmuseum, om Mecanoo te zien.