Recensie

Mediaweekend in Amsterdam

In het komend weekend kunnen media-liefhebbers in Amsterdam hun hart ophalen bij de The Next 5 Minutes (N5M) conferentie en thuis kijkend naar Kunstkanaal.

Zondag is op het Kunstkanaal (Amsterdam C) de intrigerende documentaire 'De Dorpskerk' van Hans van Houwelingen te zien. In de documentaire wordt onderzocht hoe de bewoners van de Hoeksche Waard (een eiland onder Rotterdam) tegen de verstedelijking en het ermee samenhangend toenemend multiculturele karakter van hun dorp aankijken. Op het moment staat de Hoeksche Waard in de belangstelling van de manifestatie AIR-Zuidwaarts/Southbound, waarin nieuwe verstedelijkings strategie├źn voor het eiland worden onderzocht.

In de documentaire wordt duidelijk dat veel van de bewoners het dichterbij komen van de stad (Rotterdam) en van allochtonen als een groot gevaar voelen. Drie dominees van de Hervormde Gemeente van Oud-Beijerland en een gemeenteraadslid uit Strijen komen achtereenvolgens aan het woord. Een boeiend beeld van een stukje behoudend Nederland – tussen de dorpskerk en het pleidooi voor een moskee.

Van een heel andere aard zijn de beelden en geluiden die zaterdag en zondag in De Balie en Paradiso te zien en horen zullen zijn. Daar is de tweede helft van de door liefhebbers gewaardeerde conferentie N5M te bezoeken, een festival over kunst, politiek, activisme en media. In N5M werkt een aantal organisaties vanuit allerlei losse netwerken, activiteiten en projecten samen (o.a. De Balie, De Digitale Stad, V2, De Waag, Paradiso) wat af en toe uitmond in een kort en intensief festival. Onderwerp van de derde aflevering van deze conferentie zijn de 'tactical media'; een term die refereert aan het kritisch en tactisch gebruik van media in een hele range van meer en minder subversieve onderwerpen. Het valt te hopen dat de hoofdrolspelers in de film van Van Houwelingen en de festivalgangers niet al te veel van elkaar opsteken…