Feature

Vandenhove in Eindhoven

Op het Catharinaplein in het centrum van Eindhoven gaat een nieuw gebouw verrijzen. Het ontwerp is van de Luikse architect Charles Vandenhove. Het gaat om een gebouw van vier verdiepingen aan de zuidkant van het plein. Het gemeentebestuur heeft de plannen van Multi Vastgoed verkozen boven de plannen van twee andere kandidaten.

Het gebouw is onderdeel van de herinrichtingsplannen van de gemeente voor het Catharinaplein en zijn omgeving. Het gaat zowel om verbetering van de uitstraling als om functionele verbeteringen. Zo wordt onderzocht of er een ondergrondse fietsenstalling (voor 1000 fietsen) kan worden aangelegd. En over het plein komt een busbaan en een fietspad te lopen. Verder wordt gekeken of de oude fundamenten van de Catharinakerk, bijvoorbeeld in het plaveisel, zichtbaar kunnen worden gemaakt. De gemeente verwacht dat het Catharinaplein ongeveer halverwege 2001 kan worden opgeleverd.

Het gebouw zal winkels, horeca en appartementen huisvesten en moet bijdragen aan de uitstraling van het plein. Een historisch stuk Eindhoven moet wijken voor een gebouw dat het Catharinaplein van een krachtig stempel voorziet.

Wouter Niezing, secretaris van de regionale kring van de BNA plaatst vraagtekens bij het verdwijnen van 'toch weer een historisch stuk Eindhoven', het kiezen van een niet-Eindhovense architect en de grootschaligheid van het project. Hij verwacht er met de kring nog wel een avond aan te wijden.

In tegenstelling tot het Bossche Paleis van Justitie is in het uiterlijk van dit gebouw geen eigentijds accent aan te treffen. Dit maakt dan ook nieuwsgierig of en hoe de architect er in slaagt om de hem kenmerkende mix van klassiek en eigentijds in het interieur te realiseren.