Feature

Wat is interieurarchitectuur?

Afgelopen weekend opende het door de architecten Meyer en Van Schooten verbouwde Pakhuis Amsterdam haar deuren. In dit voormalige pakhuis aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam tonen Nederlandse producenten hun interieur producten. De Architectorganiseerde ter gelegenheid van de opening van Pakhuis Amsterdam zes lezingen.

Interieur is in. Dat bleek maar weer uit het feit dat ondanks het prachtige weer, het publiek in grote getale naar de Oostelijke Handelskade was getrokken. De stijgende welvaart en het toenemend aantal tweeverdieners hebben er voor gezorgd dat de design meubels uit de Elle Wonen de zelf geknutselde meubels uit de VT Wonen hebben verdrongen. Ook De Architect signaleert deze trend. 'Er is steeds meer behoefte aan goed ontworpen interieurs', aldus Janny Rodermond, hoofdredacteur van De Architect. Dat is ook de reden dat dit tijdschrift voor architecten naast haar vaste rubriek Design en Interieur zich ook in de overige rubrieken meer gaat richten op het interieur. Er is inderdaad een leemte te vullen. Zo bestaat er geen echt vakblad voor interieurarchitecten en zoals Rodermond stelde: 'Hoeveel mensen weten nu de naam van de interieurarchitect die Schiphol heeft vormgegeven?'.

De lezingen toonden echter ook aan hoe moeilijk interieurarchitectuur te duiden is. Van de zes sprekers waren er vier architect. Op zondag gaf Eline Strijkers van MVRDV een lezing over de verbouwing van het Loyds Hotel. Wat bij bleef waren de qua plattegrond en doorsnede verschillende hotelkamers. De kern van de lezing van de ontwerper Dick 't Hoff was dat hij zijn ontwerpen altijd een idee/boodschap meegaf. Hij begreep dan ook niets van de woonprogramma's op de televisie, waar steeds maar weer dezelfde interieurs worden ontworpen, terwijl de omstandigheden volgens van 't Hoff iedere keer wisselend zijn. Ton Venhoeve zou spreken over het interieur van Pakhuis Willem de Zwijger maar omdat daar nog weinig beeldmateriaal van was, legde hij vooral de nadruk op de door hem ontworpen brug die van Java-eiland via het pakhuis naar de Oostelijke Handelskade loopt. Zo kreeg het publiek een dia te zien van 'het interieur van de brug', het zicht van onder op de brug vanaf het water.

Het lijkt in elk geval raadzaam dat De Architect – indien het meer aandacht wil gaan besteden aan interieurarchitectuur – start met te definiĆ«ren van wat interieurarchitectuur nu eigenlijk precies is.