Feature

Bijzondere kiosk

Aan de Grote Markt in Groningen verrijst binnenkort een bijzondere kiosk met openbaar toilet. De kosten zijn ook bijzonder; een half miljoen gulden. Het ontwerp is van de hand van het Rotterdamse bureau E.E.A. Erick van Egeraat Associated Architects.

De kiosk heeft een betonnen kern waarin alle voorzieningen, onder andere een toilet dat toegankelijk is voor rolstoelers, zijn aangebracht. De wanden van de kiosk zijn uitgevoerd in glas, als schuifdeuren, waardoor een flexibele ontsluiting mogelijk is. Het toilet is direct toegankelijk vanaf de openbare ruimte, de glazen schuifdeur wordt bediend door middel van een geldautomaat.

De granietkeitjes van de Grote Markt komen terug in de vloerafwerking. Het glazen dak wordt voorzien van stalen roosters die werken als een zonnescherm.

De kiosk verhoudt zich op een originele manier met beelden uit de openbare ruimte: Het aanzicht van de niet transparante glazen delen wordt gevormd door veel gebruikte reclamebeelden die elkaar overlappen. Dit is bereikt door in de gelaagde opbouw van het glas verschillende in kleur bedrukte transparante folies over elkaar heen te gebruiken.