Feature —

Kwaliteitsprijs Architectuur

Redactie

De Amsterdamse architect Hans van Heeswijk is onderscheiden met de Kwaliteitsprijs Architectuur Zuidoost. Van Heeswijk krijgt de prijs voor zijn ontwerp voor de verbouwing van zes parkeergarages aan de Daalwijkdreef in Amsterdam tot bedrijfsverzamelgebouwen. Het project was ook genomineerd voor de nationale renovatieprijs 1999. De jury roemt de uitstraling die de situatie overstijgt en van betekenis is voor de hele Bijlmermeer.

De prijs is ingesteld door stadsdeel Zuidoost van de Gemeente Amsterdam en zal eens in de drie jaar worden uitgereikt. Het stadsdeel wil met deze prijs de blijvende aandacht voor het realiseren van plannen met een hoge kwaliteit stimuleren. Aan de prijs is een geldbedrag van vijftien duizend gulden verbonden waarvan de helft aan een goed doel in Amsterdam Zuidoost besteed dient te worden.

De kracht van het ontwerp zit volgens de jury in de architectonische toevoegingen; de luifel en de reclamemast zijn een gevolg van een trefzekere ruimtelijke analyse: De gebouwen krijgen een herkenbaar gezicht en er wordt een ruimtelijke verbinding gelegd naar het aan de overzijde van de dreef gelegen werkgebied in Diemen.

Na een lange periode van leegstand, verpaupering en sociale onveiligheid, worden een aantal parkeergarages gesloopt en andere verbouwd tot bedrijfsverzamelgebouw met parkeergelegenheid. Op de bestaande constructie zijn verticale glaspanelen gemonteerd, op de hoeken zijn deze glaspanelen geheel transparant. Dit geeft de gebouwen een openbaar karakter, en 's avonds werken ze als grote lantaarns.

De kantoor- en bedrijfsruimten zijn gerealiseerd in het aan de hoofdweg gelegen kopse deel van zes parkeergarages. De entree bevindt zich midden in de kopgevel. Een klein deel van de vloeren en het dak ter plaatse van deze entree is gesloopt zodat de entree de verdiepingen ook ruimtelijk koppelt.