Recensie

Landscape in het NAi

De Entreehal van het Nederlands Architectuurinstituut is van 23 april 1999 tot en met 2 januari 2000 gevuld met de tentoonstelling ‘Landscape: 9 + 1 Jonge Nederlandse landschapsarchitecten’. 22 April werd de tentoonstelling geopend. De spits wordt afgebeten door Bureau Vista en DS Landschapsarchitekten. Hun expositie is te zien tot en met 13 juni 1999.

De expositiereeks is een vervolg op de 9 + 1 reeks die in 1997 gewijd was aan jonge architectenbureaus. Ook nu gaat de serie na afloop van de tentoonstelling op reis naar het buitenland.

De deelnemende bureaus zijn: Annemieke Diekman landschapsarchitect, DS Landschapsarchitekten, Eker & Schaap landschapsarchitectuur, juurlink en geluk bns bv, Kaap3 ontwerpbureau, Parklaan Landschapsarchitecten, Studio I.S., Veenenbos en Bosch landschapsarchitecten, Bureau Vista en West 8 landscape architects & urban planners.

Bij de selectie van jonge bureaus is gelet op een innovatieve ontwerphouding en een eigen signatuur. De deelnemende bureaus onderscheiden zich door een breed opdrachtenpakket, variatie in schaalniveaus en een intensieve betrokkenheid met stedenbouw en architectuur.

Bureau Vista werd in 1994 opgericht door bioloog Sjef Jansen en de landschapsarchitect Rik de Visser. Het bureau toont onder andere haar plannen voor Maasvlakte II en Zanderij Crailo in Hilversum.

DS, opgericht in 1993, wordt geleid door Maike van Stiphout en Bruno Doedens. DS heeft bekendheid gekregen door het winnen van de prijsvraag voor twee parken aan de Potsdamer Platz. Het bureau toont onder andere het Circusplein in Scheveningen, de Kerkbrink in Hilversum en de bouwput van de Potsdamer Platz.

Op 25 november 1999 organiseert het NAi een symposium waar de vraag centraal staat welke bijdrage deze generatie landschapsarchitecten kan leveren aan het aanzien van Nederland in de komende decennia. Dit symposium wordt begeleid door een publicatie.