Feature

Lightfactory

Op een voormalig fabrieksterrein aan de Amsterdamse Sloterkade realiseert het Amsterdamse bureau Köther & Salman Architekten een woningcomplex deels in oudbouw, deels in nieuwbouw. Van de 69 woningen zullen er op de open dag van 29 mei een aantal te bezichtigen zijn.

De Lightfactory dankt haar naam aan de laatste gebruiker van het complex, de lampenfabriek Indoor. Behalve het grote fabrieksgebouw en de poort, is ook een watertoren blijven staan; de erfenis van de eerste gebruiker van het terrein, een wasserij.

Köther & Salman Architekten hebben de industriële uitstraling van de behouden gebleven gebouwen doorgezet in de nieuwbouw die bestaat uit grote bouwvolumes met ieder hun eigen logica. De nieuwbouw heeft een opmerkelijke inkeping. Het gevelbeeld dat hierdoor ontstaat moet zo aansluiten op het reeds bestaande gevarieerde gevelbeeld dat de Sloterkade nu reeds kenmerkt. De twee gebouwhelften die door de inkeping ontstaan, worden door een open stalen brug met elkaar verbonden.

Van de totaal 69 woningen die zich in het complex bevinden zijn de loftwoningen in het voormalige fabrieksgebouw, appartementen die alleen leken voor te komen in Amerikaanse films. Ruime woningen van meer dan 110m2 met een hoogte van soms vier meter, geheel ongedeeld met in het midden alleen een unit met douche, toilet en keuken. Maar ook de nieuwbouwwoningen hebben door vides of extra verdiepingshoogte een ruimtelijkheid gekregen die niet standaard is in nieuwbouwprojecten. Samengevat: de Lightfactory is een waarlijk woningencomplex voor de moderne mens.