Recensie

Ruimte ter discussie II

Naast ‘Anarchitectuur’ in De Appel en ‘Smooth Space’ in De Brakke Grond, loopt er nog een tentoonstelling waar ruimte centraal staat: In Witte de With loopt tot en met 20 juni ‘Space’. In ‘Space’ geven tien kunstenaars en een kunstenaarscollectief uiteenlopende inzichten in het begrip ruimte.

Wegens verbouwwerkzaamheden is de ingang van Witte de With verplaatst naar de zijkant van het gebouw. Daar bevindt zich een mistige steeg waar de bezoeker een smalle steile trap moet beklimmen door stoom die in de steeg wordt geblazen. De muur druipt van de neergeslagen waterdamp. De twijfel slaat toe, loop ik risico op besmetting met de Legionella bacterie? Even diep inademen, neus dicht en het risico tot een minimum beperkt. Ach ja, een verbouwing heeft zo z'n ongemakken.

Eenmaal binnen blijkt deze beproeving een kunstwerk te zijn van Matthew Geller. Hij heeft gepoogd een typisch New Yorkse steeg na te bootsen. De op de buitenmuur neergeslagen waterdamp blijkt van transparant rubber.

Daarna doemen aan de linkerzijde koraalriffen op van Laura Emsley die ook deel uitmaakt van het collectief 'Master Organisers'. Aan de wand hangt een literatuurlijst. De riffen blijken versnipperde boeken: Zen en de kunst van het motoronderhoud, het Communistisch Manifest, de bijbel en nog 35 andere drukwerken.

De kunstenaar Shimabuku heeft naast z'n eigen werk ook ander Japans werk geëxposeerd. Zo valt er een gedicht te lezen over een café dat aan voorbijgangers vraagt waar hij een mooi tafelkleed kan kopen en waar het mooiste uitzicht van de stad is te vinden. Een aantal prentenboeken geeft Japanse visies op ruimte, en in het bijzonder op Nederland weer.

David Noonan en Roland Herzog brengen de buitenaardse ruimte naar de tentoonstelling. Josephine Pryde fotografeert een doorzichtig glazen – buitenaardse- eend in verschillende omgevingen op aarde.

Op verschillende manieren vallen op de tentoonstelling verbanden te leggen of tegenstrijdigheden te ontdekken.

In vergelijking met de tentoonstellingen in Amsterdam heeft 'Space' een wat vettere poëzie, geschikt voor een breder, groter publiek.