Feature —

Arets in de Uithof

Redactie

De Universiteit Utrecht krijgt een nieuwe bibliotheek. Het ontwerp is van Wiel Arets. Het gebouw komt op de plaats waar volgens het stedenbouwkundig plan van OMA de meest extreme verdichting plaats moet vinden. Het gebouw van 110 bij 36 meter telt negen verdiepingen en biedt plaats aan verschillende bibliotheken en instituten, die nu op verschillende plaatsen in Utrecht zijn gevestigd. Verder maken winkels en horecavoorzieningen deel uit van het gebouw. Als alles volgens plan verloopt gaat dit najaar de eerste paal de grond in.

De gevel is van glas. Een uitzondering vormen de uit het basisvolume springende delen aan de noord- en westzijde bij de entree. Hier is natuurstenen bekleding gedacht. Het glas is voor het grootste deel gezeefdrukt in het patroon van gebladerte. Dit dient naast decoratie de zonwering. Op enkele plaatsen bestaat de gevel uit beweegbare verticale lamellen. De transparante huid biedt zicht op de bouwvolumes en gaten daartussen die in elkaar grijpen als een puzzel.

De niet voor het publiek toegankelijke depots zijn nadrukkelijk in het gebouw aanwezig als opgetilde elementen, de architect spreekt van 'wolken'. De leeszalen en kantoren bevinden zich op, onder of naast deze wolken en zijn eveneens duidelijk zichtbaar. Er is gekozen voor een gevoel van duidelijkheid. Op elke verdieping bevindt zich een leeszaal. De leeszalen staan op een enkele uitzondering na in open verbinding met elkaar en met de vide.

De parkeergelegenheid voor auto's en fietsen aan de oostzijde wordt van de bibliotheek gescheiden door een 11 meter brede patio. In deze patio bevindt zich het terras van het op de begane grond gelegen leescafé. Op de begane grond bevinden zich aan de westgevel enkele winkels.

Het gebouw is met twee loopbruggen verbonden aan de omringende bebouwing. De entree, voor de bezoekers die niet via de loopbruggen binnen komen, ligt aan de noordzijde. Via een lange trap wordt de uitleenbalie op de eerste verdieping bereikt. Deze uitleenbalie vangt licht van de vide. Aan deze vide zijn de centrale trap en de liften gesitueerd. Deze geven toegang tot alle boven en beneden gelegen leeszalen

De geraamde kosten van het totale project bedragen ca. 100,5 miljoen gulden, inclusief de verbouwing van een gedeelte van het W. van Unnikgebouw, inrichting en verhuiskosten.