Feature

Groepsportretten 1999: Web 98

In ‘Groepsportretten 1999’ presenteren vier groepen jonge architecten zich op twee plaatsen met tentoonstellingen, lezingen, publicaties over eigen werk en met een ontwerp voor een locale opgave. 11 Mei opende de laatste groep, WEB 98, haar tentoonstelling in Almere. De tentoonstelling is tot 11 juni te zien, daarna wordt Den Haag aangedaan.

WEB 98 is een internetwerk van vier architecten die een digitale relatie onderhouden. WEB 98 bestaat uit Henk Bultstra (studio Sputnik, Rotterdam); Rob Hootsmans (Rob Hootsmans Architecten, Amsterdam); Moriko Kira (Schoevers-Kira architecten, Amsterdam) en Paul de Ruiter (Architecten-bureau Paul de Ruiter, Amsterdam).

WEB 98 presenteert zich overeenkomstig haar naam. De tentoonstelling bestaat uit een web van vijf monitoren, enkele televisies tonen een audiovisuele productie en computers zijn aangesloten op de site. De inhoud is ook te vinden op het web, dus waarom naar Almere? Misschien om tegelijkertijd de tentoonstelling van de vier prijswinnende Europan 5 inzendingen voor Almere Buiten te bezoeken. Die tentoonstelling start 20 mei.

Ook in het ontwerp voor de locale opgaven doet WEB 98 haar naam eer aan. De grondslag van het ontwerp is 'de verweving van een aantal traditioneel onafhankelijke elementen': De twee locaties waarvoor een ontwerp werd gevraagd, Den Haag en Almere Poort zijn op één locatie gebracht 'Den Haag Buiten'.

Aan het strand van Almere wordt een ondergrondse biogas-centrale gevestigd waarop Den Haag deftige woningbouw mag ontwikkelen. Bal Air, de ambassadewijk; Alibu het Haagse elitestrand en Cote de la Haye, een commerciele kuststrip. De woningen hebben uitzicht op de skyline van Amsterdam en de Utrechtse Heuvelrug. Exclusief wonen op politiek correcte basis.

Het vruchtgebruik van de ecologische centrale is voor Almere, de centrale kan het hele Nederlandse mestoverschot oplossen en Almere van stroom en warmte voorzien. De investering is 3,7 miljard gulden, de opbrengsten bedragen netto 225 miljoen gulden per jaar. Het plan is serieus en humoristisch. Het werpt licht op allerlei problemen, in het bijzonder op het probleem van Allure. Meer informatie over dit interlocale ontwerp is op de website van WEB 98 te vinden bij het onderdeel Den Haag Buiten.

Het adres van de website is www.WEB98.org