Feature

Henket wint oeuvreprijs

Hubert-Jan Henket heeft voor zijn oeuvre de Prins Bernhard Fonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst 1999 gewonnen. De prijs wordt op 28 oktober uitgereikt door Z.K.H. Prins Bernhard tijdens een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Aan de oeuvreprijs is een bedrag van f 100.000 verbonden.

Henket (1940) studeerde in 1969 cum laude af bij Aldo van Eyck in de richting architectuur aan de Technische Universiteit Delft. Daarna studeerde hij stedenbouw aan de Otaniema Universiteit in Helsinki. Na een werkverblijf in Finland en Engeland vestigde hij in Nederland zijn eigen architectenbureau.

Henket realiseerde onder meer het Paviljoen Van Beuningen-De Vrieze van het Museum Boijmans Van Beuningen, de uitbreiding van het Teylers Museum en het Rijkskantorengebouw Ceramique in Maastricht. Momenteel werkt zijn bureau onder andere aan het nieuwe Gerechtsgebouw in Haarlem en de faculteit voor Theater en Dans in Arnhem. Henket is oprichter en voorzitter van DOCOMOMO.

De prijs is toegekend op voordracht van de jury bestaande uit Marie Hélène Cornips, Hans van Dijk, Yvón Joris, Han Michel en voorzitter Max van Rooy. Het juryrapport wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de prijs.

De prijs wordt sinds 1993 eens in de twee jaar toegekend. Eerdere prijswinnaars waren Borek Sípek (1993), Gijs Bakker (1995) en Gielijn Escher (1997). Op 28 oktober worden ook de oeuvreprijzen voor kunst- en cultuureducatie, monumenten, theater en de Martinus Nijhoff Prijs uitgereikt.

Aan de prijs is een geldbedrag van f 100.000 verbonden, waarvan 25% door de laureaat vrijelijk kan worden besteed en 75% na overleg met het Prins Bernhard Fonds aan een of meer projecten op diens vakgebied.