Feature

Uitslag Beken boven water

Ernst Dullemond en Raymond Hilhorst uit Eindhoven hebben met hun ontwerp ‘Hengelo is een brug’ de prijsvraag ‘Beken boven water’ van de stichting Mr. CPM Beversfonds gewonnen. Bovendien maken zij kans dat hun ontwerp door de gemeente wordt gerealiseerd. Jonge ontwerpers werd gevraagd naar ontwerpen waarmee de verschillende beken in Hengelo zichtbaar worden en in het nieuwe stadsbeeld worden ge├»ntegreerd. 28 Mei werd het winnend ontwerp bekend gemaakt.

Het Mr. CPM Beversfonds wil de kwaliteit van de openbare ruimte in Hengelo verhogen. Het fonds kan terugkijken op een geslaagd resultaat. Ook al waren er slechts acht inzendingen. Het winnende ontwerp is eenvoudig inpasbaar, uitvoerbaar en uitbreidbaar. Het begin van de overkluizingen van de beken, dat nu vaak niet meer is dan een wand met een gleuf, wordt onder het motto 'de brug is het meest stedenlijke beeld van water' behandeld als 'een halve brug'. Hierdoor worden de overkluizingen getransformeerd tot brugdek, vandaar de titel van de inzending.

Het zichtbaar maken van de beken werd door vier inzendingen heel letterlijk en praktisch gerealiseerd. Drie inzendingen deden dat op een meer abstracte wijze: Een inzending maakt op plekken waar het water onder de grond loopt, de loop bovengronds zichtbaar door een spoor. Een andere inzending zet zich af tegen de nostalgische zucht tot het herstellen van een verloren hierarchie en komt met een soort kennis-project; het plaatsen van bovengrondse meetstations, uitbrengen van lesmateriaal en het houden van manifestaties. Een volgende inzending maakt torens met installaties die door de waterkracht van de beken worden aangedreven.

De meest letterlijke en uitgesproken vorm van zichtbaar maken is aan de orde in '23 degrees 26 minutes'. Hier wordt optimaal gebruik gemaakt van de ecologische mogelijkheden van de beken. Natuur ten koste van bebouwing. 'Langs deze groene corridor worden projectontwikkelaars uitgedaagd zo hoog mogelijk te bouwen. Zo wordt hen de gelegenheid gegeven hun steentje bij te dragen aan de natuur.'

Heerlijk Helder Hengelo haalt de beken ook zeer uitgesproken naar voren door ze weer op hun bovenloop aan te sluiten. Er worden gebieden in de stad aangewezen waar de beken gecontroleerd kunnen overstromen. Ook in de Miegerd – een systeem waar hemelwater van daken en wegen via open goten naar de beken wordt afgevoerd- en Record 71 is het zichtbaar maken letterlijk genomen.