Feature

OMA in Porto

OMA is uitgekozen om het Casa da Musica, het nieuwe concertgebouw van Porto te ontwerpen. De competitie ging tussen de Franse architect Dominique Perrault, de Amerikaanse architect Rafael Vinoly en OMA. Het gebouw moet in 2001 worden opgeleverd.

Het project maakt deel uit van de plannen voor het jaar 2001, het jaar waarin Porto samen met Rotterdam de culturele hoofdstad is van Europa. Op een bepaalde manier kan het concertgebouw gezien worden als een joint-venture tussen de twee steden.

Het gebouw verrijst aan de Rotunda da Boavista, een plein net buiten het historische centrum. Het bureau noemt het een expressieve, rotsachtige vorm.

Het ontwerp bevat twee concertzalen, een restaurant, een muziekwinkel, een cafe, een dakterras en voorzieningen voor onderwijs en 'cybermusic'.

De grote concertzaal heeft een capaciteit van 1500 stoelen, sommige daarvan in boxen. De muren aan de voor- en achterzijde bestaan geheel uit glas, waardoor de zaal open is naar de stad. De kleine concertzaal van 350 stoelen opent zich op dezelfde manier naar de stad. De twee ruimten worden slechts gescheiden door een glazen wand.

Constructeur is Cecil Balmond van Ove Arup & Partners. Akoestisch adviseur is Rens van Luxemburg van TNO.