Feature

Villa E 1027 een jaar later

In de zomer van 1998 bezochten Herman en Hans Hertzberger Villa E 1027 van Eileen Gray in het Zuid-Franse Roquebrune. De vervallen staat waarin zij de villa aantroffen was mede aanleiding voor een noodkreet en een email-protest pagina. Benieuwd hoe de situatie een jaar later was, heeft een van de ArchiNed medewerkers deze zomer tijdens een klauterpartij over de rotsen zijn nek geriskeerd om met enige actuele foto’s terug te kunnen keren.

Het was bloedheet en de villa was vanaf de landzijde volkomen afgeschermd door architectuurtoeristbestendige hekken en hoge struiken. Een invasie vanaf de zeezijde bleek lastig maar mogelijk. Hoewel het wel even schrikken was toen we, eenmaal bij de villa aangekomen, een onheilspellend hondenhok onder de villa zagen staan. Ook voor honden was het gelukkig te heet, we hebben Bello tenminste niet gezien.

De villa zelf zag er opvallend goed uit, we hadden erger verwacht. De gebroken ramen zijn dichtgeplakt met papier, de stalen kozijnen zullen hier en daar vervangen moeten worden en het betonwerk aangeheeld, maar Villa Savoye van Le Corbusier zag er twintig jaar geleden ernstiger uit. Restauratie moet – als daarvoor de wil aanwezig is – te doen zijn. De muurschilderingen van Le Corbusier zijn voor een deel weggeverfd, maar enkele zien er nog fris en restaureerbaar uit.

Het meest dramatisch is de staat van de vaste meubels, voor zover deze nog in de villa aanwezig waren. Aangezien deze een integraal onderdeel van de villa vormen, zullen ze moeten worden gereconstrueerd. Dat zal moeilijk zijn, maar waar een wil is, is een weg. Nu we de restanten van deze briljante huisje met eigen ogen hebben gezien, zijn we er des te meer van overtuigd dat die weg gevonden moet worden.

Het is ons op dit moment volstrekt onduidelijk of die wil tot reconstructie aanwezig is. Zolang er nog geen beslissing is genomen, blijft de kans op restauratie aanwezig. Het loont daarom nog steeds de moeite om uw gedachten hierover te ventileren op de protestpagina.

bezoek de speciale E1027 pagina's en teken het protestboek