Feature

Mediakunst in de openbare ruimte

Donderdag 23 september werd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht het rapport ‘Een pleidooi voor het gebruik van hedendaagse beeldmiddelen en technologieen bij de toepassing van kunst in de openbare ruimte’ gepresenteerd.

Het rapport is geschreven vanuit de opvatting dat er te weinig opdrachten op het gebied van mediakunst worden uitgeschreven, vooral in relatie tot de potentie ervan. Vooroordelen die beleidsmakers tegenkomen over mediakunst en de meerwaarde van mediakunst worden belicht. Het rapport wil een referentie en oriƫntatie zijn voor opdrachtgevers en kunstenaars. Het bevat voorbeelden en praktische informatie over techniek, budgetten en instanties.

Jan Wijle van Stroom hcbk stelde in zijn openingswoord de vraag 'wat is goed in de openbare ruimte' centraal. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft de keuze gemaakt en de helft van de kunstwerken maakt gebruik van digitale technieken. De architect, EGM Architecten uit Dordrecht en kunstenaars hebben veel gedaan om het verblijf in dit ziekenhuis te veraangenamen. Een presentatie op deze locatie legt nadruk op de leuke kant van digitale kunst.

De conclusie van het rapport is dat mediakunst een van de kunsten is, maar op z'n eigen merites moet worden beoordeeld, 'de principes van vernieuwing moeten worden onderkend'. Mediakunst leidt tot vernieuwing in de kunst. Integratie met gebouwen; 'mediakunst voegt zich naar de ruimte, reageert daarop en neemt de functie ervan als inspiratiebron'. Maar ook integratie met het publiek in de openbare ruimte: De interactieve computer staat onafgebroken klaar om de verhouding tussen mensen onderling en mensen en techniek aan de orde te stellen.

Na de presentatie van het rapport volgde een presentatie van mediakunstenaar Jaap de Jonge. Hij probeert onder meer het gebruik van monitoren te vermijden: In plaats daarvan komen glazen bollen en flessen die aan de achterzijde worden belicht, lichtkranten en kolommen.