Feature

Meubelprijzen 1999

Het nazomert en dus zijn ze er weer; de Meubelprijzen! Het jaarlijkse ritueel waarbij de meubelindustrie voornamelijk zichzelf op de borst klopt en en passant nog een jonge ontwerper het netwerk binnenhaalt.

De prijzen blinken over het algemeen toch al niet uit in verrassingen, maar heeft deze keer wel een erg voorspelbare winnaar: Bank 6430 van vast jurylid en meubelnetwerker 'par excellence' Jan des Bouvrie.

Ja hoor, daar is ie weer!

van boven naar beneden: De Plooistoel van Harm de Klein, Project Unit van Copray & Scholten en De kruk Dreibein van Simon Barteling

De jury, Jose Carlier, Rob Eckhardt en Karel Boonzaaijer, was unaniem: 'Bank 6430 blinkt in alle eenvoud uit door zijn evenwichtige verhoudingen. Er is sprake van een vormentaal die is uitgewerkt tot een bijzonder mooi zitmeubel. Het zitcomfort is uiterst comfortabel en nodigt uit tot informeel zitten in een ontspannen sfeer'.

'Comfortabel zitcomfort' en 'informeel zitten in een ontspannen sfeer'. Alsof we naar een afgekeurde sketch van het Simplistisch Verbond luisteren. Wat een landerige non-taal, waarlijk een passage die zo in maakt niet uit welke folder van maakt niet uit welke fabrikant van maakt niet uit welk zitmeubel dan ook geplaatst kan worden.

De bank zelf is inderdaad van een tijdloze vorm, of 'ie goed zit hebben we helaas nog niet kunnen controleren, maar daar gaan we voetstoots van uit. Het moet wel uiterst treurig gesteld zijn geweest met de overige inzendingen.

Traditioneel is er iets meer leven in de Prijzen voor Jonge Ontwerpers. Hier ging een gedeelde eerste prijs naar De Plooistoel van Harm de Klein en de Project Unit van Copray & Scholten. Juryleden Willem van Ast, Gerard van den Berg, Jan des Bouvrie (inderdaad) en Jan Pesman leveren een verantwoording die volstaat met dezelfde landerige PR-stijlbloempjes, maar de meubels hebben tenminste wat.

De Project Unit en De Plooistoel zijn beiden verwant aan het werk van Joe Colombo in de jaren zeventig. Hier spreekt ongetwijfeld jurylid en Colombo-fan Jan Pesman.

De kruk Dreibein van Simon Barteling werd jammer genoeg niet ingezonden voor de Meubelprijs en kreeg daarom slechts een eervolle vermelding in de categorie 'Industriele produktkwaliteit'

Het wordt tijd dat de juryleden van de Meubelprijs in navolging van de jury voor de prijs voor industriële productkwaliteit (wat dat ook verder moge zijn) van dit jaar (Hulde Piet-Hein Eek, Dirk Hoogerwerf en Harry Wagemans) eens een keer besluiten om de Prijs maar eens niet uit te reiken. Of maar direct gaan nadenken of het hele gedoe op deze manier eigenlijk nog de moeite waard is.