Feature

Sparta naar vóre

Met de start van de voetbalcompetitie is het vernieuwde Sparta-stadion in gebruik genomen. Even dreigde een verhuizing van het oudste en een van de meest karakteristieke voetbalstadions van Nederland uit de Rotterdamse volksbuurt Spangen naar de buitenwijken.

Het nieuwe Kasteel kon dankzij een slimme 90 graden draaitruc op de huidige plaats blijven staan en een deel van het oude Kasteel kon behouden blijven. Zwarts & Jansma tekenden voor het ontwerp. ArchiNed deed de praktijktest tijdens de wedstrijd Sparta-FC Utrecht en zag Sparta zowaar weer eens winnen.

Het bewaarde deel van het Kasteel is door de kwartslag draaiing van het veld weer aan de lang zijde komen te liggen. Aan de overkant is een nieuw hoofdgebouw gepositioneerd. De hoofdentree is daarmee van de woonwijk afgekeerd en het verkeer kan buiten de wijk worden omgeleid.

Het stadion is niet groot – ca 10.000 plaatsen – en is door uitbreiding met een aantal voorzieningen zo veel mogelijk in de wijk geïntegreerd. In de resten van het gerenoveerde oude Kasteel worden buurvoorzieningen ondergebracht, onder de bescheiden tribunes is ruimte voor bedrijfseenheden en op het nieuwe hoofdgebouw zijn twee lagen met verhuurbare kantoren geplaatst.

De prefab betonnen tribunes zijn voorzien van een stalen kap. De spanten die vloeiend van beton in staal overgaan zijn aan de buitenzijde aangebracht en geven een fraai ritme aan de buitengevels. De hoeken zijn op de begane grond open gelaten en vormen daarmee de hoofdentreepoorten, maar geven tevens zicht vanuit de wijk op het veld.

De bouw, met name de terreininrichting en de renovatie van het oude deel van het Kasteel, is nog niet helemaal afgerond, maar de operatie 'Sparta in Spangen' mag nu al geslaagd worden genoemd. Nu de renovatie van Spangen vorm begint te krijgen lijkt het lek voor de grootste probleemwijk van de jaren negentig eindelijk boven. Sparta zelf krabbelt ook weer overeind. Na een dramatisch einde van het vorig seizoen wist het nieuwe stadion zowaar te inspireren tot een 3-0 overwinning op FC Utrecht. Utrecht speelde weliswaar uiterst sloom, maar ja hun stadion moet nog worden aangepakt door Zwarts & Jansma.