Feature

Neutelings Riedijk ontwerpt Nederlands Audiovisueel Archief

Architectenbureau Neutelings Riedijk heeft de besloten prijsvraag voor het nieuwe gebouw voor het Nederlands Audiovisueel Archief (NAA) gewonnen.

Het NAA wordt gebouwd nabij de entree van het Media Park in Hilversum. In de nieuwbouw moeten onder meer een nieuw mediamuseum, een studiecentrum, een klantenservice voor professionals, kantoren en – als kern – het grootste audiovisuele archief van Nederland worden ondergebracht. Het plan wordt inclusief de plannen van de vier overige deelnemers tentoongesteld in het huidige NAA Omroepmuseum.

Vijf bureaus werden geselecteerd om een ontwerpstudie voor de NAA-nieuwbouw te maken. Naast Neutelings Riedijk waren dat Benthem Crouwel, De Architecten Cie, Mecanoo en Alsop & St├Ârmer. Het plan van Neutelings Riedijk werd door de beoordelingscommissie gekozen 'omdat hun ontwerpstudie het best aansloot bij de opdracht van het NAA. Daarin staat de spanning tussen het vluchtige karakter van de media en de bewaarfunctie van het archief centraal. Het NAA gebouw moet als het ware de toegangspoort zijn naar het hart en het geheugen van de wereld van de audiovisuele media. Daarnaast was het belangrijk de verschillende functies van het NAA – archief, museum, kantoren en ruimten voor de professionele klant – ge├»ntegreerd onder te brengen.'

In het ontwerp van Neutelings Riedijk zijn in een spectaculaire hal de mediawereld (het museum, bovengronds), de klantenruimten, de archieven (ondergronds) en de kantoren visueel met elkaar in verband gebracht. Het audiovisuele karakter van het instituut wordt aan de buitenkant zichtbaar gemaakt door een (tweede) gevel van gezeefdrukt glas met geabstraheerde afbeeldingen uit het archief. De ontwerpstudie van Neutelings Riedijk brengt bovendien, in de opvatting van de commissie, 'de beste stedenbouwkundige oplossing mee: een helder verband tussen het Media Park en de stad Hilversum, waardoor de buitenwereld meer betrokken raakt bij de activiteiten op het bedrijvenpark.'