Feature

OMA wint Rietveldprijs met Educatorium

Het Office for Metropolean Architecture (OMA) heeft de tweejaarlijkse Rietveldprijs gewonnen met het universiteitsgebouw Educatorium in de Utrechtse Uithof. Het lijkt de eerste prijs te worden die door OMA in Nederland wordt geaccepteerd.

Het bureau krijgt de Rietveldprijs ter grootte van fl. 15.000,- voor het beste gerealiseerde ontwerp dat een bijdrage levert aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in Utrecht Naast het Educatorium waren het Warmte Station van NL Architects, het Minnaertgebouw van Neutelings Riedijk Architecten en het Ronald MacDonaldhuis van Bosch Haslett genomineerd. De jury koos voor het Educatorium om de 'rauwe verfijning' die het gebouw uitstraalt.

Het Educatorium vormt het hart van het masterplan dat OMA onder leiding van Rem Koolhaas voor het universiteitsgebied de Uithof maakte. De Uithof werd in de jaren ’60 en ’70 in een grote bouwgolf aan de rand van de stad ontwikkeld en was aan een opknapbeurt toe. In het plan van OMA krijgt de Uithof een veel helderder structuur en de uitstraling van een campus, met o.a. ook de nieuwe gebouwen van de Hogeschool (Mecanoo, 1995), het Minnaertgebouw (Neutelings Riedijk, 1998) en de universiteitsbibliotheek (Wiel Arets, in voorbereiding).

In het kerngebied van het masterplan vervult het Educatorium een centrale functie. De ruime entree is ingericht als een overdekt plein tussen twee bestaande gebouwen van waar uit de centrale kantine, twee grote collegezalen en enkele grote tentamenzalen worden ontsloten. Het gebouw is primair bedoeld als een onderwijsgebouw, maar het biedt ook onderdak aan culturele evenementen, congressen en symposia.

Het is de vijfde keer dat de Utrechtse prijs wordt uitgereikt. Eerdere winnaars waren Abel Cahen, Theo Bosch, Mart van Schijndel en Koen van Velsen. Misschien lukt het de jury van de Rietveld prijs OMA de prijs te overhandigen – het bureau heeft voor zover wij weten nog geen enkele Nederlandse prijs in ontvangst willen nemen.