Feature

Groningen maakt zich op voor de 21ste eeuw

Onlangs heeft de gemeente Groningen een ambitieus plan voor de herinrichting van een 54 hectare groot terrein nabij de binnenstad gepresenteerd. Het Europapark moet een belangrijke economische aanjager voor Groningen in het komende decennium worden. Het plan bestaat uit vier onderdelen: een woon- en een kantoorkwadrant, een park nabij een nieuw NS-station en een door Wiel Arets ontworpen multifunctioneel stadioncomplex.

Het Europapark wordt ingericht op de plek aan de zuid-oostzijde van de binnenstad waar decennialang electriciteitsbedrijven en houthandelaren een industriele enclave vormden. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wijk is het NS-Station. Het moet een knooppunt van vervoerlijnen worden met ondergrondse P+R-faciliteiten (in een gedempte zij-arm van het Winschoterdiep). De cluster zal worden verdicht met kantoor- en woontorens. Groningen hoopt natuurlijk op een aansluiting op de hogesnelheidslijn op dit punt. Bij het station komt een nieuw door Toyo Ito ontworpen stadspark, dat behalve de gebruikelijke recreatieve voorziening ook plaats zal bieden aan een serie kleine tentoonstellingspaviljoens.

1 en 2: De Euroborg bij dag en bij nacht.

3: Het Woonpark.

4. Het nieuwe station.

Het door Wiel Arets ontworpen stadioncomplex Euroborg volgt in verhevigde mate de al enige tijd merkbare trend waarbij voetbalstadions worden gecombineerd met meerdere voorzieningen. De ambities in Groningen gaan wat dit betreft ver. Stedenbouwkundige en architect Arets schijnt zelfs aan een kanobaan op het dak te denken. Het stadioncomplex met 22.500 zitplaatsen zal worden uitgebreid met bioscopen, winkels, kantoren, sportfaciliteiten, woningbouw, horeca en 1500 ondergrondse parkeerplaatsen. Een stadion voor 365 in plaats van 30 gebruiksdagen per jaar. Een transparante omloop zal er voor zorgen dat de activiteiten in en om het stadion goed zichtbaar zijn.Na de wegschuifbare grasmat van het Vitesse-stadion in Arnhem, doet Groningen er een schepje bovenop en gaat men onderzoeken of het mogelijk is om de grasmat op te tillen. Niet zozeer om de grassprieten lekker in de wind en in de zon te zetten, ook niet om het de laatste jaren wat tegenvallende FC Groningen in hoger sferen te krijgen, maar om extra ruimte onder de grasmat te creëren die voor grote publieksevenementen gebruikt kan gaan worden. In het kantorenpark zal in totaal circa 110.000 m2 kantooroppervlak worden gemengd met circa 90 woningen. Parkeren vindt plaats op een verdiept maaiveld. In het woongebied De Linie worden in totaal zo'n 300 woningen gerealiseerd, inclusief diverse woon/werk-combinaties. Ook hier zal zo veel mogelijk ondergronds worden geparkeerd. Het Europapark, waarvan de kosten vele honderden miljoenen omvatten, wordt ontwikkeld in publieke/private samenwerking. De wijk zal gefaseerd worden uitgevoerd. De eerste paal voor het stadioncomplex zal naar verwachting najaar 2000 in de grond gaan.