Feature

3 x Nielsen in Amsterdam

Op de Oostelijke Handelkade in Amsterdam wordt druk gebouwd: pakhuizen gaan tegen de grond om plaats te maken voor luxe appartementen, het pakhuis Aziƫ is al verbouwd tot toonzaal voor interieurproducten en de nieuwe cruiseschipterminal nadert haar voltooiing. In 2002 moet het hier helemaal gaan leven, dan staat er op de kop een muziekcentrum speciaal voor moderne muziek.

In 1997 werd een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuw muziekcentrum in Amsterdam, deze werd gewonnen door het Deense architectenbureau Nielsen, Nielsen & Nielsen. Het Amsterdamse collega van B&W heeft vorige week ingestemd met het definitieve ontwerp voor het Muziekcentrum/Bimhuis dat eind 2002 op de kop van de Oostelijke Handelskade in gebruik moet worden genomen.

In dit centrum komen twee concertzalen (een met 735 stoelen en de ander met 240 stoelen) en repetitieruimtes voor zowel muziekcentrum De IJsbreker als het Bimhuis. Deze twee muziekpodia zullen samen met Gaudeamus en Donemus het Nationaal Muziekinformatiecentrum gaan vormen; een documentatiecentrum, uitgeverij, promoter en organisator van Nederlandse muziek. Rond deze hoofdfuncties van het Muziekcentrum wordt een ruime glazen hal gebouwd, die als een semi-openbaar plein gaat functioneren en waar allerhande activiteiten kunnen worden georganiseerd.

Het project blijft binnen het budget van 70,8 miljoen gulden dat ten behoeve van extra kwaliteit nog met 2 miljoen extra wordt verhoogd.