Feature —

Holls mystieke muren

Redactie

De Amerikaanse architect Steven Holl bouwt het nieuwe hoofdkantoor voor de woningcorporatie Het Oosten aan de Sarphatistraat in Amsterdam. Het nieuwe kantoor wordt gevestigd in het gerenoveerde voormalige Rijksmagazijn van Geneesmiddelen uit 1889. Aan de achterzijde van het gebouw ontwierp Holl ook een paviljoen aan het water.

Het nieuwe paviljoen is – evenals het vergelijkbare paviljoen van Koen van Velsens Rijksacademie – alleen over het water vanaf de Mauritskade zichtbaar. De hoofdfunctie is een ontmoetings- en vergaderruimte voor de kantoren in het gerenoveerde Rijksmagazijn. Maar er schijnt ook te worden gedacht aan een publieke functie. Op zijn website beloofd Holl zelfs de aanleg van een publiek wandelpad langs het water.

In eerste oogopslag lijkt het paviljoen op een hippe doos met toevallige gaten, maar het is meer. Holl ontwierp een dubbele gevel waarvan de buitenste gemaakt is van geperforeerde koperplaat. In beide gevels werden rechthoekige uitsparingen gemaakt die niet noodzakelijkerwijs samenvallen. De vlakken met de felle kleuren op de binnenste gevel tezamen met de transparantie van de buitenste gevel zorgen voor een sterk wisselend gevelbeeld wanneer met snelheid langs het gebouw wordt gereden.

De verwachting naar het de binnenkant van het paviljoen zijn hoog gespannen gezien de buitenkant en het ontwerpconcept van Holl: 'The concept of Patterns in a Chromatic Field establishes a series of perspectival overlapping interior spaces animated by patterns of 'phenomenal screens'. The screens establish a spatial and experiential frame in which ordinary services such as lighting, supply and return air grilles, speakers, etc. are inserted. '

In eerdere projecten van Holl spelen verschuivingen in de lichtval en de kleur een belangrijke, dynamische rol. Of het ook in dit paviljoen gaat werken is nog even afwachten. Het gebouw wordt naar verwachting in maart opgeleverd.