Feature

Piet Zwart ontwerper van de (vorige) eeuw

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers BNO is Piet Zwart uitgeroepen tot ontwerper van de (vorige) eeuw. Zwart plaatst zich daarmee naast zijn leermeester Berlage die eerder al door ArchiNed bezoekers werd uitgeroepen tot architect van de (vorige) eeuw.

Piet Zwart werd door een 'aanzienlijke meerderheid' gekozen door de leden van de BNO waarvan 200 de antwoordkaart instuurden waarop de meest gezichtsbepalende ontwerper van de 20-ste eeuw kon worden gekozen. Naast veel eigen nominaties werd er ook serieus gestemd. Piet Zwart (1885-1977) kreeg veruit de meeste stemmen. Hij werd op ruime afstand gevolgd door nummers twee tot en met vijf Wim Crouwel, Gerrit Rietveld, Benno Premsela en Anthon Beeke.

'Typotect' Zwart is vooral bekend door zijn baanbrekende grafisch ontwerpen voor de PTT en de NKF. Voor de PTT ontwierp hij onder meer de eerste serie postzegels met een foto afdruk en het prachtige boekje 'Het boek van PTT' uit 1938 waarin de schooljeugd kon leren hoe het van de diensten van de PTT gebruik kon maken. Voor de Nederlandse Kabelfabriek maakte hij baanbrekende ontwerpen voor affiches en folders. Aan het begin van zijn loopbaan hield zich ook veelvuldig bezig met interieurontwerpen, vaak samen met zijn werkgever Berlage of met leden van De Stijl zoals Huszar en Wils (die ook op het Voorburgse kantoor van Berlage werkte).