Nieuws

De Open Plek

Een van de leukste programma van de VPRO-radio is De Plek. Al jaren verkent Marjoke Roorda ieder week, onbevangen vragend en ogenschijnlijk niet al te veel gehinderd door voorkennis, zo maar een plek in Nederland. In een uur tijd wordt een vierkante kilometer woon- werk- of landschappelijk gebied aan de hand van gesprekken die al lopend door het gebied plaats vinden gekarakteriseerd. Het zou basismateriaal moeten zijn voor iedere ontwerper die met een dergelijke plek aan het werk gaat. Nu De Plek als Open Plek op de VPRO-website is ondergebracht, wordt een archief opgebouwd waardoor het raadplegen van de programma’s een stuk gemakkelijker is geworden.

Het radioprogramma is inmiddels uit de lucht, hieronder staat de oorspronkelijke tekst.

Tot voor kort was dat nog een probleem. Wie luistert immers op een onmogelijke tijd (dinsdagochtend tussen 10 en 11) naar een lastige zender als radio 5? De VPRO is met haar Radio 3 programma's al langer actiever op de website dan op de krap bemeten timeslots op de radio zelf. De website is in de loop van de jaren steeds voller gaan lopen met archieven van programma's en thema's. Veel oude programma's zijn in de vorm van RealAudio-files nog steeds te beluisteren. In toenemende mate wordt de website zelfs de primaire zender en is de radio (en in mindere mate de televisie) het ondersteunende medium.

Ook de Open Plek – de internetsite van De Plek – is op zijn minst een symbiose tussen het radioprogramma en de website. Van november jl. tot vorige week is in vijftien afleveringen de situatie van Het Groene Hart verkend. Deze ronde in inmiddels afgesloten, nu is De Blauwe Stad in de provincie Groningen het thema. Alle radioafleveringen zijn nog te beluisteren. Maar er is natuurlijk meer. Elke aflevering wordt op de website ondersteund door achtergrondinformatie, quotes en beelden, links naar relevante websites en een kort literatuuroverzicht. In feite draait De Open Plek echter om de dicussie rond het thema. De websbezoeker wordt in deze ' discussie-omgeving voor de omgevingsdiscussie' langs een viertal eens/oneens statements geleid. Vervolgens wordt in een tweede stap reflectie op deze standpunten aangeboden. In een derde stap kan daarna de eigen mening kenbaar worden gemaakt en kunnen de poll-uitslagen worden ingezien.

Jammergenoeg is daar een login procedure voorgezet – naam, email, wachtwoord invullen, wachtwoord terugkrijgen, opnieuw inloggen enzovoort. Login email en wachtwoord vergeet ik altijd weer, en om nou weer die hele aanvraag procedure door te gaan… Het gevolg is dat ik als potentiele discussiedeelnemer afhaak. Natuurlijk is dat voor een deel mijn probleem, maar ik vraag me toch af waarom dit gedoe nodig is. De enigszins schoolmeesterachtige procedure -eerst de poll invullen, dan de reflectie lezen om tenslotte tot het Walhalla van de eigenlijke discussie te worden toegelaten – is misschien nog wel te billijken. Maar om dan ook nog te gaan zeuren over wachtwoorden, daarvoor heeft de gemiddelde internetter toch echt te weinig geduld. En als niet-ingewijde mag ik bovendien niet eens zien wat er achter de gesloten deuren zoal besproken wordt.

Kom op VPRO, gooi open die (discussie)Plek.