Nieuws

Overzichtstentoonstelling van werk Van den Broek en Bakema in het NAi

Onder de naam ‘De functie van de vorm’ presenteerde het NAi van 5 februari tot en met 24 april 2000 een groot overzicht van het werk van het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema. In de Grote Zaal van het NAi zijn drie torens en een lange wand verrezen die aan deze tentoonstelling onderdak zullen bieden. In de torens bevinden zich de drie historische periodes van het bureau en op de wand het recente werk.

In de geschiedenis van de moderne architectuur neemt het bureau Van den Broek en Bakema een bijzondere positie in. het bureau was een voortzetting van de lijn Brinkman-Van derVlugt-Brinkman jr.- Van den Broek. Vanaf het begin van de Rotterdamse wederopbouw zijn Bakema en Van den Broek de inspiratoren van het bureau. Zij hechtten sterk aan een rationele oplossing voor de uitdagingen – technisch of maatschappelijk – waarvoor ze als ontwerpers werden gesteld. 'Wij wilden het evenwicht tussen denken en voelen; het gaat zowel om de functionele vorm als om de functie van de vorm.' (J.B. Bakema)

Alhoewel het werk van het bureau is over de hele wereld is te vinden, staat het grootste deel van de productie in Nederland. Vooral in Rotterdam heeft het bureau een belangrijk stempel kunnen drukken op de ontwikkeling van de stad na de Tweede Wereld Oorlog. Kenmerkend zijn bv. de Lijnbaan, het Feiyenoord Stadion, ECT Rotterdam, de passagiersterminal van de Holland Amerika Lijn en de Centrale Bibliotheek.