Nieuws

Touchability

Sinds 1992 organiseert het Fonds Beelden Kunst, Vormgeving en Bouwkunst studiereizen voor architecten. Na reizen met bestemmingen als Japan, Los Angels Zuidoost Azië was de bestemming van de vijfde groepsreis Denemarken, Zweden en Finland. Wat deden die landschaps-, interieur- en architecten daar?

Het reisdoel van de studiereizen wordt door het Fonds bepaald. Mensen die mee willen met deze geheel verzorgde en betaalde studiereis dienen hiervoor bij het Fonds een reissubsidie aan te vragen. En net zoals bij de individuele reissubsidies, produceren de deelnemers na afloop een reisverslag.

Tijdens deze reis, georganiseerd door Marc A. Visser (S@M) en Hans van Dijk, stonden twee thema's centraal: de wijze waarop de architectuur zich met de omringende natuur verstaat en 'touchability', het zintuiglijke aspect van de architectuur. Over deze reis is, naast de onvermijdelijke publicatie, een tentoonstelling en een website gemaakt en er wordt op 23 maart een symposium georganiseerd.

Wat kan de geïnteresseerde die niet mee kon of mocht over de thema's leren?

De tentoonstelling bij het Fonds aan de Brouwersgracht in Amsterdam is niets meer en niets minder dan een fotodagboek over enkele locaties die werden aangedaan. De publicatie Touchability bevat de verslagen van de deelnemers die over het algemeen interessant zijn om te lezen; nieuwe inzichten levert het niet op maar het maakt wel nieuwsgierig naar de architectuur en het landschap van de bezochte landen. Touchability bevat tevens poëtische beschrijvingen van enkele bezochte projecten. Waarom juist deze projecten worden beschreven en niet andere wordt niet duidelijk. De sober, maar effectieg vormgegeven website benut vooral bij de verslagen de mogelijkheden van het Internet. De aangeboden beelden en korte tekstfragmenten geven een impressie van het persoonlijke verslag. Volledige teksten kunnen indien gewenst als Word-bestand worden geopend. Op de website is daarmee meer informatie te vinden dan op de tentoonstelling. Voor wie de tijd heeft, 23 maart wordt vanaf 9.30 tot 17.00 uur het symposium Touchability gehouden waar onder andere Sven Ingvar Andersson en Pekka Helin (Helin & Siitonen) zullen spreken. De reizen die het Fonds organiseert zijn interessant en behandelen actuele thema's, het is te hopen dat een volgende reis live op het Internet te volgen zal zijn zodat een nog grotere groep kan meeprofiteren van de opgedane ervaringen en kennis.