Nieuws

Europan realisatie VMX

Door mee te doen aan de Europan ontwerpprijsvraag krijgen startende architecten de kans hun ontwerpkwaliteiten te meten op een internationaal podium. Minstens zo belangrijk is echter de kans om een winnend project te realiseren. Het aantal realisaties is jammer genoeg niet erg hoog. Nederland presteert met een achttal gerealiseerde of in een vergaande staat van realisatie verkerende projecten van alle deelnemende landen nog goed.
Vandaag, 24 maart, vindt de oplevering plaats van ‘3up2down’; een Europan-project in Den Bosch van VMX Architects, die de Europan 3 prijsvraag van 1994 hebben gewonnen.

Don Murphy van VMX won de prijsvraag voor de locatie 'De IJzeren Man' in De Bosch. Door ernstige vervuiling van deze locatie zag de gemeente zich genoodzaakt een alternatieve locatie aan te bieden; een voormalig voetbalterrein aan de Simon Stevinweg en De Dertien Loten.

Aangezien locatie, budget, doelgroep en programma behoorlijk afweken van de oorspronkelijke Europan opgave, heeft VMX een geheel nieuw plan ontwikkeld. In twee tegenover elkaar liggende blokken zijn 47 'starterswoningen', een paar commerciƫle ruimten en 12 eenheden voor gehandicapten ondergebracht.

Het plan is ontwikkeld als een alternatieve behuizing die aangeboden kan worden aan jongeren die hun studentenwoning verlaten, maar nog niet in een 'eensgezinshuisje' terecht willen komen. VMX gaat er van uit dat deze starters op de woningmarkt behoefte hebben aan een goedkope en relatief kleine woning met een grote mate van privacy. Daarnaast speelt in de opzet van het plan een rol dat de bewoner waarschijnlijk weinig thuis aanwezig zal zijn, maar tegelijkertijd wel van zijn woning verlangt dat het een plek is met een goede mogelijkheid om thuis te kunnen werken.

Het feit dat er in de opzet is gekozen voor lage huurprijzen heeft een grote invloed gehad op de ruimtelijke opzet, waarbij de eenheden in een regelmatig constructiesysteem zijn geplaatst. Om een complete galerijontsluiting te voorkomen is gekozen voor een combinatie van gallerij- en portiekwoningen. De woningtoegangen zijn gesitueerd aan een 2,5 meter brede, overdekte gang waardoor de suggestie wordt gewekt van een woongemeenschap.

De twee volumes zijn door VMX als landschapselementen in een parkomgeving (een voormalig voetbalterrein; het zg. 'Concordia' gebied) geplaatst, waarbij de blokken als poort tussen het noordelijk- en zuidelijk deel van het parklandschap fungeren.