Feature

Bureau “X” bekend gemaakt

Vandaag is op een internationale persconferentie door de Rotterdamse wethouder Hans Kombrink de naam van architectenbureau ‘X’ bekend gemaakt. Onder deze geheime naam gaat het bureau schuil dat het masterplan zal gaan ontwerpen voor de herontwikkeling van het Rotterdamse stationsgebied. X = ……

X = Bureau Alsop & Störmer. Dit bureau is onder meer bekend van het provinciehuis in Marseille (le Grand Bleu), de Ferry terminal in Hamburg en het bezoekerscentrum in Cardiff Bay. Het zijn vooral de grootschalige projecten in het Verenigd Koninkrijk waaraan het bureau de laatste jaren werkte die bij de keuze bepalend zijn geweest. Het grootste metrostation van Europa (North Greenwich, onderdeel van de Londense Jubilee Line), de dam bij Cardiff Bay en het onlangs geopende Library & Media Centre in Zuid-Londen zijn inderdaad projecten die wat hun omvang en ambitie betreft aansluiten bij de voorgenomen Rotterdam Centraal plannen.

Onder de titel Rotterdam Centraal zal het NS-station van architect Sybold van Ravensteijn en de directe omgeving een grondige wijziging ondergaan. Niet alleen krijgt het station een nieuwe identiteit, het masterplan zal ' het Centraal Station van Rotterdam met de rest van de stad, met Europa en met de wereld gaan verbinden. Met infrastructuur, kantoren, woningen en andere stedelijke activiteiten wordt het station meer dan alleen een halteplaats.' Het is overigens maar zeer de vraag of het onlangs tot Wederopbouwonument verklaarde Stationspostkantoor en het huidige station (geen monument) de operatie zullen overleven.

De ronkende persconferentietaal even daargelaten, is het inderdaad een operatie die het gebied rond het station en het Weena opnieuw tot een grote bouwput zal transformeren. En dat terwijl het bouwstof van de vorige transformatie net een beetje was neergedaald en opgeruimd. Vanuit het ArchiNed kantoor kijken we uit op de toekomstige bouwput en zijn daarom meer dan zo maar een beetje benieuwd naar het komende masterplan dat naar verwachting nog dit jaar zal worden gepresenteerd.