Nieuws

Finale Archicup

Als opmaat voor Euro 2000 is in Amsterdam de finale van de architectuurvoetbal indoorcompetitie Archicup gespeeld. De sympathieke Vondelboys werden in een zinderende finale met 6-3.verslagen door het team van Van Sambeek & Van Veen.

In de druk bezochte Brediushal kwamen de teams van Van Sambeek & Van Veen (VSVV 88) en Vondelboys een uur lang niet uit elkaars wurggreep. Individuele acties en bij vlagen vloeiende combinaties leverde een kwalitatief hoogstaande wedstrijd op, waarbij de ploeg VSVV 88 uiteindelijk aan het langste eind trok.

In de beginfase kwam met name VSVV 88 tot gevaarlijke schoten op het doel van de keeper Carlo de Ler. Het was wachten tot de 8e minuut tot Jan Peter Wingender het eerste wapenfeit voor de Vondelboys op de mat legde, maar het schot ging over. In de tegenaanval kreeg Joao Aguiar na een korte dribbel de bal vrij voor z'n linkervoet, en 1-0 was een feit, in de loop van de wedstrijd bleek dit een winnend lichaamsdeel te worden.

De Vondelboys gooiden hun schroom en zenuwen van zich af en zette wilskracht om in spel. Een belegering van het doel leidde wel tot kansen, niet tot doelpunten. De counters van VSVV 88 waren messcherp mede door de acties van Mark Schoonerbeek en Sade Borghei bleef het 1-0 tot de rust.

Na de rust was het dan eindelijk raak voor de Vondelboys, Machiel Spaan kon zich in de 5de minuut draaiend vrij maken en resoluut een korte hoek opzoeken.

Veel tijd om van dit doelpunt te genieten kregen de Vondelboys niet. Twee minuten na de gelijkmaker bracht Joao Aguiar met een onnavolgbare actie de stand op 2-1 op het moment dat Jan Peter Wingender met een pijnlijke achillespees blessure afgevoerd moest worden (beterschap Jan Peter). In een overigens vriendschappelijke wedstrijd volgens scheidsrechter Oscar Kolf.

Wie dacht dat dit het keerpunt in de wedstrijd was kwam bedrogen uit. Vondelboys begonnen aan een heldhaftige rush. Op driekwart van de wedstrijd kwam echter toch de beslissing Johan Krol legde een vrije trap af op Joao Aguiar die z'n dodelijke linker wederom etaleerde.

Schoten van Maarten Poiesz en Wim Sjerps leken de genadeslag ui te delen, totdat wederom Machiel Spaan gebruik maakte van een sporadisch foutje van de sterk optredende doelman Gijs Baks. De 'aansluitings' treffer bracht even de spanning helemaal terug: een schot van Frank Rammelode belande net naast het doel. In de 51e minuut bracht wederom Joao Aguiar VSVV 88 op een marge van twee. Terwijl Wim Sjerps het gat trok, maakte Aguiar z'n linker vrij: 4-2.

Vondelboys beet van zich af via pogingen van Sjoerd Feenstra en Gert Jan van Ginneken maar Gijs Baks stond in de weg. Er ontstond meer ruimte voor VSVV 88, maar pogingen van virtuoze spelers als Maarten Poiesz en Johan Krol troffen geen doel. Totdat Joao Aguiar in de 56e minuut met zijn inmiddels befaamde linker 5-2 vond.

Uit de aftrap beet jan Kroes nog 1 keer van zich af, op aangeven van Steve Reid. Dit doel punt kwam te laat om in de slotfase de wedstrijd nog op z'n kop te zetten. Zeker toen op aangeven van Maarten Poiesz Joao Aguiar in de laatste minuut de eindstand bepaalde: 6-3

Waarna de menigte met een tevreden gevoel aan de derde helft kon beginnen.

Meer voetbal:

Het NAi organiseert in het kader van het Europees Kampioenschap van 8 juni tot en met 24 september 2000 de grootse manifestatie Het Stadion. De architectuur van massasport. Met een tentoonstelling in de Grote Zaal van het NAi en de activiteiten daaromheen wordt 'voor de eerste keer aandacht besteed aan de culturele en architectonische aspecten van massasport' (Althans volgens het NAi. Deze claim uit het NAi persbericht is natuurlijk tekenend. Dat het NAi nog niet eerder aandacht gaf aan de culturele en architectonische aspecten van maasasport wil nog niet zeggen dat de rest van de wereld daar evenmin oog voor heeft gehad' (redactie).

De manifestatie Het Stadion is bestemd voor een groot publiek en dat komt tot uiting in de uitgebreide programmering in en om het gebouw, zoals onder andere de tentoonstelling in de Grote Zaal, de buiteninstallatie aan de gevel van het NAi, een publicatie, een internationaal symposium, educatieve workshops voor kinderen, een architectenvoetbaltoernooi, excursies en rondleidingen.