Nieuws

Glazen Huis – geen gemakkelijke klus

In de glasstad Leerdam zal rond het eind van dit jaar ook een heus glazen huis te vinden zijn. Dit ‘Glazen Huis’ is het resultaat van een prijsvraag die zo’n vijf jaar geleden gewonnen werd door Kruunenberg Van der Erve Architecten uit Amsterdam. Na een lange en moeilijke weg van onderzoek, adviezen en overleg met de glasindustrie zal er waarschijnlijk nog voor de zomer met de bouw worden gestart.

Kruunenberg en Van der Erve Architecten wonnen vijf jaar geleden met het ontwerp 'Laminata' een prijsvraag die was uitgeschreven door de woningbouw corporatie CWL in Leerdam. Meteen was al duidelijk dat de realisatie van het door de architecten voorgestelde ontwerp de nodige voeten in de aarde zou hebben. Het voorstel van de architecten was om een Glazen Huis niet als een glazen box te ontwerpen, maar als een gelamineerde glasmassa waar de woning als het ware in uitgehold zou worden. In de massa worden zo de slaapverblijven en een grote corridor met de overige ruimten uitgekliefd.

Aan de kopgevels kan er een fraai contrast ontstaan door de transparante delen die ontstaan wanneer daar een kleiner aantal glasplaten achter elkaar wordt geplaatst. Het verschil met de massieve zijkanten komt dan het duidelijkst naar voren.

Een glazen huis blijkt echter geen eenvoudige opgave. Behalve een lange weg lang adviseurs en glasindustrie, hebben de ontwerpers hebben bij het uitwerken van het plan ook een aantal van de oorspronkelijke karakteristieken moeten laten vallen. In het prijsvraagontwerp (zie de maquettefoto) is te zien hoe de glasmassa voor een deel wordt afgeschermd met een heel sober, vrijwel volledig zwevend dak. In het uiteindelijk ontwerp heeft dit dakvlak een deel van zijn lichtheid moeten afstaan, en is ook de overgang tussen glasmassa en dakvlak vertroebeld.

Het pleit voor de architecten dat het ze uiteindelijk gelukt is om het ontwerp te gaan realiseren, maar het is tegelijkertijd jammer dat het fraaie en gedurfde ontwerp op belangrijke punten haar tol eist.

De architecten en glasleverancier Saint-Gobain Glass verwachten nog voor de zomer met de bouw te beginnen en het huis aan het eind van het jaar op te leveren. Tot die tijd is het mogelijk om het huis en de bijbehorende 2000m2 grond te kopen.