Feature

Rotterdam-Maaskantprijs voor Maarten Kloos

De elfde editie van de Rotterdam Maaskantprijs is toegekend aan Maarten Kloos, directeur van ARCAM.De Rotterdam Maaskantprijs wordt om de twee jaar toegekend aan personen of instellingen die de zich inzetten voor de inbedding van architectuur, stedenbouw en landschappelijke vormgeving in het maatschappelijke en culturele leven.

Maarten Kloos (1947) was na zijn studie bouwkunde aan de TU Delft jaren lang als journalist verbonden aan De Volkskrant. Toen in 1984 het besluit viel om een nationaal architectuurinstituut te vestigen in Rotterdam besloten een aantal Amsterdammers waaronder Kloos het initiatief te nemen voor de oprichting van ARCAM (Architectuur Centrum Amsterdam). ARCAM begon op een zolderkamer met het uitbrengen van ARCAM Nieuws, een gratis periodiek waarin nagenoeg alles wat in de regio Amsterdam gebeurd op het gebied van de ruimtelijke vormgeving vermeld staat. ARCAM, met Kloos als directeur, is uitgegroeid tot een landelijk bekend architectuurcentrum. Daarnaast was Kloos de initator van projecten als de ARCAM-kaart, een project dat navolging kreeg in de Nieuwe Kaart van Nederland. ARCAM zelf diende als voorbeeld voor de vele lokale architectuurcentra die de laatste jaren zijn opgericht. Om hun activiteiten te coördineren en kennis uit te wissen, richtte Kloos in 1992 het OLA (Overleg Lokale Architectuurcentra) op.

Naast zijn werkzaamheden bij ARCAM levert Kloos ook bijdragen aan publieke debatten, publicaties en is hij curator van Remaking NL, de expositie over Nederlandse architectuur en stedenbouw die ten tijde van de EXPO 2000 in Hannover te zien zal zijn.

De Rotterdam Maaskantprijs zal in het najaar worden uitgereikt.