Feature —

Calypso 2001

Redactie

In december 1999 heeft de stichting Rotterdam 2001 aan het Rotterdamse bureau cab42 ism David Baars de opdracht gegeven een studie te doen naar de mogelijkheden het voormalig theater Calypso tijdelijk in te richten als Publiekscentrum voor de organisatie. Hun kantoren, eerder al ingericht door dezelfde architecten, bevinden zich naast het voormalig theater aan de Mauritsweg.

De opdrachtkaders waren heel duidelijk: er is weinig geld, er is weinig tijd, we willen een multifunctioneel info/zalen-centrum. Cab42 besloot geen totale renovatie na te streven, slechts het beoogde tijdelijk gebruik van het theatercasco wordt mogelijk gemaakt. Door het strategisch slopen en het plaatsen van nieuwe objecten met een hoogwaardige afwerking, krijgt het gebouw een nieuwe gebruikswaarde en een nieuwe uitstraling. Het onafgewerkte, deels gesloopte casco, en de nieuw te plaatsen interieuronderdelen, moeten samen zowel tijdelijkheid als representativiteit uit stralen. Door alle middelen en functionaliteit te bundelen in een beperkt aantal te ontwerpen architectonische toestellen (zaal 2 – huid, balie, bar) wordt er geen energie verspild aan veel goedkope afwerking voor de ca 2500 m2 casco.

Ten behoeve van de tijdelijke activiteiten in het gebouw, is een circuit gemaakt rond de zaal op de begane grond. Deze zaal staat als een gesloten object in de overigens geheel open gehouden beganegrond. Links van de zaal bevindt zich de infobalie, rechts de bar/foyer. De barmeubels worden gemaakt van rvs en mahonie, deze houtsoort sluit aan op het materiaal van de trappen die naar de feestzaal op de verdieping voeren. De infobalie heeft een aluminium uitstraling met daaraan groene verlichting. De begane grond zaal wordt bekleed met een huid die is opgebouwd uit aluminium lekdorpels op metalstud. In de wand wordt alle gewenste functionaliteit, zoals kasten en monitoren opgenomen. In de wand worden neonrode accenten aangebracht.

Het is de bedoeling dat het publiekscentrum in september wordt opgeleverd. Daarvoor moet er beperkt gesloopt worden, ook aan de gevel. Het casco wordt opnieuw toegankelijk gemaakt door twee afzonderlijke entreepartijen. De nieuwe entrees worden gemaakt van gelakte hardhouten kozijnen met geïntegreerde billboards voor de activiteiten van Rotterdam 2001.