Nieuws

Designing lightness – meer doen met minder

Buckminster Fuller onderzocht in de jaren ’30 iets dat hij ‘emphemeralisation’ noemde – het ontwerpuitgangspunt om meer te bereiken met gebruik van minder materiaal. Hij ontwikkelde met die gedachte in het achterhoofd een groot aantal producten – van auto’s (Dymaxion Car), badkamers (Dymaxion Bathroom) tot geodetische koepels en capsulewoningen (Dymaxion House). Drijfveer hierbij was zijn bezorgdheid over de explosieve (wereld)bevolkingsgroei en de daarmee samenhangende sociale problemen die hij verwachtte. De komende Doors of Perception conferentie onderzoekt de moderne variant van meer met minder – ‘lightness’.

Fuller’s uitgangspunt blijkt enkele decennia later niets minder actueel te zijn geworden. De mogelijkheden die nu, vooral door de opkomst van nieuwe materialen en communicatiemiddelen, openliggen zijn echter veel omvattender dan in de tijd van zijn onderzoeken en uitvindingen het geval was.

In november zal in Amsterdam de zesde aflevering van Doors of Perception worden gehouden, met als onderwerp het thema ‘Lightness’. Doors of Perception is een reeks internationale conferenties met het doel nieuwe uitdagingen voor ontwerpers te formuleren. Doors richt zich daarbij op de synergie die op het grensvlak van vormgeving (architectuur, industrieel ontwerp etc.) en nieuwe media te behalen valt.

Lightness zal volgens de organisatoren van Doors gaan bepalen hoe wij in de komende jaren producten, diensten en ruimtes gaan ontwerpen. Alles zal geherdefinieerd moeten worden op basis van materie en energie-prestatie; een belangrijke verandering van de ‘systeemsoftware’ achter het ontwerpen. Doors 6 gaat op zoek naar de concepten en gereedschappen die dit mogelijk te maken.

Op het programma staan een groot aantal sprekers als b.v. Malcom McCullough; deze zal ingaan op het contrast tussen ontwerpen voor ‘anytime/anyplace’ communicatie en locale factoren, Hani Rashid; deze zal spreken over de gelijktijdige ontwikkeling van hybride, reĆ«le en virtuele ruimtes, Adriaan Breukers; die ingaat op biomimicry en nieuwe materialen die lightness mogelijk moeten maken. Winy Maas zal o.a. ingaan op het onderzoek dat MVRDV deed naar hoge dichtheden (FARMAX).

Wie serieuze suggesties heeft over een nieuwe Buckminster Fuller – bij voorkeur de Bucky van het internet, kan zijn of haar suggesties aan de organisatoren van Doors of Perception geven.