Feature

Uitbreiding Museum Het Kruithuis

Het Museum Het Kruithuis (stedelijk museum voor hedendaagse kunst) gaat uitbreiden als het aan B&W van ’s Hertogenbosch ligt. De gemeenteraad spreekt zich eind juni uit over het ontwerpvoorstel van Borek Sípek.

Sípek (Praag, 1949), in Nederland vooral bekend van meubel- en interieurontwerpen, kreeg in 1995 van het Bossche gemeentebestuur de opdracht een nieuw museumcomplex te ontwerpen waarvan het 17e eeuwse Kruithuis een integraal onderdeel moest uitmaken. Het voorlopig ontwerp dat in 1996 werd gepresenteerd bestond uit vier paviljoens die aan de noordoostzijde van het Kruithuis waren gelegen. De paviljoens zouden ondergronds met elkaar en met het Kruithuis worden verbonden.

Allerlei bezwaarschriften vertraagden het bouwproces. Ondertussen werd het ontwerp ingrijpend aangepast. In het definitieve ontwerp is het museumcomplex uitdrukkelijk gesitueerd in een nieuw ontworpen stadspark. Een deel van de blootgelegde historische stadsmuur is in het plan opgenomen en zal één van de wanden vormen van de ondergrondse expositieruimte. In het nieuwe ontwerp is het nuttig vloeroppervlak toegenomen met circa 600m2 en zal straks 4695m2 bedragen. In Het Kruithuis zullen alle publieksfuncties worden ondergebracht zoals de entree, de bibliotheek, de museumwinkel en het museumcafé. Wanneer de gemeenteraad instemt met de plannen zal naar verwachting het nieuwe museumcomplex in 2002 worden opgeleverd.