Feature

Transferium Westraven

Onlangs is door Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat het Transferium Westraven in Utrecht van bureau Bilsen Architectuur geopend. Speciaal voor nieuwsgierige filerijders op de A12, die zich al langer af zullen vragen wat die ronde strekmetalen toren nu precies voor functie heeft, een korte projectbeschrijving.

Transferium Westraven is ontworpen om een vloeiende en comfortabele overstap te bieden van auto/fiets naar openbaar vervoer. Het bestaat uit drie elementen: een voorzieningengebouw, een garage en een toren. Bij de ingang, die onder meer rechtstreeks vanaf de A12 kan worden benaderd, ontmoet de auto het openbaar vervoer. Je rijdt als het ware het perron op, en overziet het functioneren van het gebouw in een keer.De garage opent zich naar de kop toe, en laat het voorzieningengebouw, perrons en sneltram toe. De openbare ruimte loopt naar binnen. De garage bevat 600 auto's, en kan worden verdubbeld naar 1200. Hierop zijn de fundering, het voorzieningengebouw en de toren wat betreft hun capaciteit reeds voorbereid. Het voorzieningengebouw is opgebouwd uit glas en staal en verbeelt de (permanente) aanwezigheid van de tram. Panoramavensters geven breed uitzicht over de perrons. Naast reizigersvoorzieningen als wachtruimte, toilet en versnaperingen bevindt zich hier ook het Stedelijk Informatie Punt.

De toren verbindt de garage met het voorzieningengebouw, en bevat trap, lift, en billboard. De toren richt zich naar de snelweg A12, en staat in de as van de Europalaan, de ontsluitingsweg van Utrecht aan de zuidkant. De constructie bestaat uit glas en staal, vergelijkbaar met een Chinese lantaarn. Ringen hangen omlaag, en daartussen bevind zich billboard, strekmetaal en glas. De garage is ontworpen op goede orientatie met direct zicht op voorzieningengebouw en omgeving. De constructie bestaat uit prefab beton met daarin enkele grote ingrepen zoals de uitkraging, aan de voorkant en inpandige hellingbanen. De gevel is opgebouwd uit witte betonen lamellen die het daglicht naar binnen reflecteren.