Nieuws

Waar twee honden vechten om een been

In Haarlem is heibel ontstaan over de plankeuze voor de herinrichting van het terrein van het voormalige ziekenhuis Mariastichting. Over de drie plannen die zijn gemaakt door MVRDV / Van de Ven, Mecanoo / Palmboom & vd Bout en Thijs Asselbergs / Faro, is binnen de gemeente grote verdeeldheid ontstaan.

Het programma van het gebied aan de Spaarne is ambitieus: 380 woningen, kantoren en parkeervoorzieningen, waarbij het oude 19e-eeuwse gebouw aan de Kamperlaan behouden blijft. De Mariastichting, eigenaresse van het terrein en opdrachtgeverster, heeft drie ontwikkelaar/architectencombinaties plannen laten opstellen die allereerst door B & W zijn beoordeeld. Een meerderheid van B & W koos voor het plan van MVRDV; Villa Perfora. De blikvanger van dit plan is een geperforeerde plaat van 20 verdiepingen met 130 appartementen, waarbij de gaten worden ingericht als park. Een door de gaten slingerend pad maakt de tuinen voor het publiek bereikbaar. 'Een publiekstrekker van de eerste orde' aldus gemeentelijk stedenbouwkundige Linschooten. Daar denken de wijkraad Welgelegen en de vereniging Haerlem anders over. 'Volstrekt onrealistisch.. Voor deze plek veel te hoog gegrepen.. Een kermisattractie. Er wordt gemikt op de gunst van de politiek', aldus een woordvoerder van de Vereniging Haerlem, die bovendien niet onder de indruk is van het deel dat door architectenbureau Van de Ven is ontworpen.

Intussen is het plan ook beoordeeld door raadscommissie Stedelijke ontwikkeling. Deze is evenmin geporteerd van het MVRDV-plan en spreekt zich uit voor Schatkamer, het plan van ontwikkelaar Amvest/Bouwfonds, de voormalige Haarlemse stadsarchitect Asselbergs en Faro.

Pikant in de hele discussie is het feit dat B en W de verschillende plannen ook financieel verschillend beoordelen; een soort prijzengeld zou je kunnen zeggen. Voor Villa Perfora heeft men vijf miljoen over, voor Mariahout, het plan van Slokker, IBC, De Woonmaatschappij en Mecanoo ism Palmboom & vd Bout, drie miljoen, terwijl Schatkamer het moet doen met een schamele één miljoen.

B & W komen in september opnieuw bijeen en zullen dan een definitieve voorkeur uitspreken. Of het 'prijzengeld' daarbij gehandhaafd blijft is vooralsnog onduidelijk. In elk geval zal het niet meer dan een advies zijn, De Mariastichting beslist uiteindelijk zelf met welk plan zij door wil gaan. Evengoed als B & W theoretisch het advies van de eigen commissie naast zich neer kunnen leggen, kan de stichting het advies van B & W negeren en een eigen voorkeur als bouwplan indienen. De stichting zal met name de plannen ook beoordelen op de financiële opbrengst. Omdat de biedingen van Amvest en SFB dicht bij elkaar liggen kan het 'prijzengeld' bij de keuze een rol spelen.

Als twee honden vechten om een been… is het goed mogelijk dat het plan van Mecanoo er lachende derde met het been vandoor gaat. Het plan is tot nu toe min of meer buiten de discussie gebleven, het laat meer onderdelen van het huidige ziekenhuis intact en het krijgt als tweede keus altijd nog twee miljoen meer dan de Schatkamer.

Wordt (wellicht) vervolgd.