Nieuws

Jo Coenen nieuwe Rijksbouwmeester

Minister Pronk en staatssecretaris Remkes (VROM) hebben Jo Coenen benoemd tot de nieuwe Rijksbouwmeester. Coenen volgt Wytze Patijn op, die de functie vijf jaar bekleedde.

Coenen (1949) is weliswaar afgestudeerd als architect aan de TU Eindhoven in 1975, maar heeft zich vanaf het begin van zijn loopbaan ook bezighouden met stedenbouwkundige plannen. Zo was hij onder meer ontwerper en supervisor van de Haagse Vaillantlaan, waarvoor hij een quasi-klassieke bouwdoos van bouwelementen voorschreef die de laan een coherent karakter moesten geven. Daarnaast ontwikkelde hij onder meer het Amsterdamse KNSM-eiland en het Ceramique-terrein in Maastricht. Als architect onderscheidde hij zich door het NAi, de bibliotheek van Heerlen, en een reeks woningbouwplannen.

Als docent heeft Coenen een even indrukwekkend cv: hij was/is professor aan de technische universteiten van Karlsruhe, Aken. Lausanne, Eindhoven en (sinds kort) Delft.

Kortom, een bezig baasje die nieuwe Rijksbouwmeester, benieuwd of en hoe hij de komende jaren een stempel weet te drukken op de ontwikkeling van architectuur en stedenbouw in Nederland. Niet dat dat per se nodig is, er zijn ook (heel wat) rustige, anonieme Rijksbouwmeesters geweest. Maar stil zitten lijkt me niets voor Coenen. Zelf bouwen is er tegenwoordig niet meer bij, dus zal Coenen zijn kwaliteiten als docent en zijn vaardigheden als stedenbouwkundig stuurman waarschijnlijk gaan uitbuiten.

We houden hem in de gaten.