Nieuws

Jonge Monumenten: Nu ook in Flevoland

Dit weekend worden in het kader van de Nationale Open Monumentendag in het hele land weer duizenden monumenten opengesteld voor het publiek. Opvallende nieuwkomer is de – kennelijk niet meer zo piepjonge – provincie Flevoland. Een paar jaar geleden opgeleverd en nu al Jong Monument, welke architect had dat durven dromen.

We moeten toegeven dat we aanvankelijk even in de lach schoten toen we de uitnodiging voor het bezoeken van Jonge Monumenten in Almere ontvingen. De Polygoonschool van Hertzberger, de Villa van Diepen van Rene van Zuuk of het Orthocenter van Meyer en van Schooten; Jong OK, maar Monumenten? Daarvoor moet je je als gebouw toch in de loop der jaren bewezen hebben? Dat vereist toch afstand en objectieve reflectie? Die gebouwen zijn nog geen vijf jaar oud! Nou goed we overdrijven sommige opengestelde gebouwen zijn wat ouder, nog lang geen 30 tot 50 jaar of meer – toch een beetje de grens die in de rest van het land voor de status van jong monument gehanteerd wordt. Desondanks meldt de website: 'Hoewel Almere pas vijfentwintig jaar bestaat, maken veel gebouwen in de stad al aanspraak op de titel monument.'

Maar we begrijpen heus wel dat Flevoland mee wil doen en een extra Dag van de Architectuur – nu ook met gebouwen waarvan de verf droog is – dat kan nooit kwaad. Jammer is het wel dat de echt oude architectuur van Almere, die van Almere-Haven volstrekt genegeerd wordt. Dat komt dan waarschijnlijk wel weer als dit vroege voorbeeld van Post-Modernisme in Nederland aan herwaardering toe is ; )

Niet alle in Flevoland is echter piepjong. Vooral de architectuur van de Noordoostpolder komt wel degelijk in aanmerking voor de status van Jong Monument en is indertijd ook al in het Monumenten Inventarisatie Project meegenomen. Fraaie staaltjes naoorlogs traditionalisme (in Emmeloord en in de meest dorpen) of van het modernisme (onder meer in Nagele) zijn er te vinden.

Toch misschien maar eens afreizen naar Flevoland dit weekend, ofwel voor een opfriscursus 'architectuur van de jaren 80 en 90 in Almere, Lelystad en Zeewolde, ofwel de echte Jonge Monumenten van de Noordoostpolder en Dronten eindelijk eens bezichtigen.