Nieuws

MOVEMENT!, werk van Petra Blaisse in New York

Vrijdag 15 september heeft Terence Riley (Chief Curator Architecture & Design MOMA) in de New Yorkse Storefront Gallery de expositie MOVEMENT! over het werk van de Nederlandse interieur- en landschapsontwerpster Petra Blaisse geopend.

Het werk van Inside Outside, het bureau van Blaisse, bestaat vooral uit ontwerpen voor interieurs tuinen en landschappen. Kenmerkend voor haar werk is dat getornd wordt aan de traditionele relatie tussen interieur en exterieur en de relatie die gelegd wordt tussen interieur, architectuur en landschap. Een belangrijk aspect daarin is de introductie van beweging in architectuur en het bewustzijn dat er een 'binnen/buiten, buiten/buiten en binnen/binnen' is. In haar interieur- en landschapontwerpen maakt Blaisse gebruik van onverwachte kleuren- en vormcombinaties en past ze ongebruikelijke materialen toe; zo zijn in haar tuinen zijn vaak reflecterende materialen te vinden, gordijnen of andersoortig materiaal dat effect heeft op de beleving van het licht.

In Nederland is Blaisse vooral bekend vanwege haar samenwerking met Rem Koolhaas. Zo ontwierp zij de inrichting van het Nederlands Danstheater in Den Haag en Kunsthal in Rotterdam, was ze betrokken bij het ontwerp van het Museumpark, de appelbomen en de spiegelmuur zijn van haar hand, evenals het dakterras van de Kunsthal. Daarnaast geniet Blaisse bekendheid door haar akoestische gordijnen voor onder meer de Congresexpo in Lille en het Mick Jagger Center in Dartford.

In de Storefront galerie zijn onder meer videoprojecties te zien van verschillende theatergordijnen en stalen van bekende en recent ontworpen doeken.

Aan de buitengevel van de galerie zijn afbeeldingen van door Inside Outside ontworpen landschappen geplaatst, waaronder een moerastuin voor een parkeerplaats in Almere en de tuinen voor het hoofdkantoor van Universal Studio's in Los Angeles.