Nieuws

Rijnland in de steigers

In het Stadsbouwhuis in Leiden zijn tot en met 15 oktober maquettes te zien van gerealiseerde, te realiseren en nooit gerealiseerde Rijnlandse projecten.

Niets spreekt zo tot de verbeelding als maquette: de kartonnen studiemaquette die de eerste gedachten over een ontwerp verbeeldt, de presentatiemaquette die een exacte kopie is van het nog te realiseren gebouw of de fantasiemaquette van spijkers, schuursponsjes en tandenborstels die vooral een idee moeten verbeelden. Het Rijnlands Architectuur Platform heeft meer dan honderd maquettes bij elkaar gebracht. Tezamen geven ze een goed idee van de hedendaagse opvattingen over materiaal, vorm en functie. Op de tentoonstelling is onder andere de maquette te zien voor het nieuwe stadshart van Alphen a/d Rijn te zien, een ontwerp van Gunnar Daan, de maquette van het nieuwe gebouw voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van architectenbureau Verheijen, Verkoren en De Haan en maquettes van Cees Ruijsenaars, Alberts & Van Huut, Claus en Kaan Architecten, Karelse van der Meer, Atelier Pro, XX architecten, Van Gameren Mastenbroek en vele anderen.

Omdat maquettes het ontwerp verbeelden hangen foto's van het gerealiseerde naast de maquettes, zodat de spanning tussen presentatiemodel en werkelijkheid zichtbaar wordt gemaakt.