Feature

UN Studio in Amerika

UN Studio (Berkel & Bos) is samen met Brad Cloepfil, Zaha Hadid en Thom Mayne uit vijftig architectenbureaus gekozen als potentiƫle ontwerpers voor de renovatie en uitbreiding van het Wadsworth Atheneum Museum in Hartford (V.S.). Half oktober wordt bekend wie de opdracht krijgt.

Het in neogotische stijl gebouwde Wadsworth Atheneum Museum dateert uit 1844 en is het oudste openbare beeldende kunstmuseum van Amerika. Het museum is al vier keer eerder uitgebreid, zo werd er in 1934 een vleugel aangebouwd in de toen zeer moderne International Style. 'We intend to bring the museum into the 21st century with a new design that will express the most original and inspired thinking of today', aldus museumdirecteur Elizabeth Mankin Kornhauser.

Uit vijftig architectenbureaus heeft het museumbestuur nu vier kandidaten gekozen: UN Studio (Berkel & Bos), Brad Cloepfil, Zaha Hadid en Thom Mayne. Er is gezocht naar een 'brillant, mid-career architect, one who's on the brink of designing his or her defining masterwork' aldus Kornhauser. 'We want to be a little bit ahead of the game and find that architect who's piosed to be the next Frank Gehry, whoever that might be'. De uitverkoren architect zal leiding geven aan een team waarvan ook Maya Lin en Fox & Fowle Architects deel uit maken. Maya Lin, de ontwerpster van het Vietnam veteranen monument in Washington heeft reeds van het museum de opdracht gekregen de gevel aan de Mainstreet en het terrein doorvoor te restylen, Fox & Fowler zijn aangesteld als uitvoerende architecten van de renovatie en verbouwing.

De kandidaten voor de post ontwerpende architect zullen zich 6 oktober presenteren op een openbare bijeenkomst. UN Studio, Cloepfil, Hadid en Mayne zullen spreken over hun ontwerpfilosofie en hun eerste gedachten over de verbouwing uitspreken. Half oktober wordt de definitieve keuze bekend gemaakt, de daadwerkelijke verbouwing zal naar verwachting begin 2004 starten.