Nieuws

2x OMA in Vegas

Tijdens een persconferentie op 20 oktober is aangekondigd dat OMA een bescheiden tentoonstellingsruimte voor gezamenlijke tentoonstellingen van het Hermitage en het Guggenheim in The Venetian in Las Vegas gaat ontwerpen. OMA werkte samen met het Guggenheim al aan een grotere ‘Kunsthal’-achtige tentoonstellingsruimte in The Venetian. Beide gebouwen moeten voorjaar 2001 worden opgeleverd.

Het Hermitage-Guggenheim Museum zal als een 'juwelendoosje' in de lobby van het Venetiaanse Casino worden opgenomen. Er zullen kleine, gespecialiseerde tentoonstellingen worden ondergebracht met gecombineerd werk uit de eigen collecties van beide participanten. Om de gelijkwaardige samenwerking te benadrukken zal het museum aan de buitenzijde worden geafficheerd als Hermitage-Guggenheim, terwijl in het interieur de naam Guggenheim-Hermitage zal worden gevoerd. De wanden van het uitdrukkelijk minimalistisch vormgegeven Museum zullen uit CorTen-staal worden opgetrokken.

Behalve het Guggenheim-Hermitage Museum wordt – eveneens op het terrein van The Venetian – al enige tijd gebouwd aan een veel grotere door OMA ontworpen tentoonstellingsruimte. Deze 'kunsthal' van circa 5500 m2 bestaat uit een grote, twintig meter hoge open zaal die door het Guggenheim zal worden gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. Aan deze vrijstaande hal wordt sinds september op het terrein van The Venetian gebouwd.

Sheldon Adelson, Chairman van The Venetian verwacht een groot wederzijds profijt bij de samenwerking tussen de hoge cultuur van het Guggenheim en de Hermitage een de massacultuur van Las Vegas. De 35 miljoen bezoekers per jaar die Sin City ontvangt kunnen zich voortaan niet alleen vermaken in de nagebouwde wereldcultuur zoals De Pyramiden of Venetie schaal 1 op 2, maar tevens The Real Thing – echte schilderijen in echte architectuur – aanschouwen.