Feature

Dubbele eer voor MVRDV

Vandaag is bekend gemaakt dat het Rotterdamse architectenbureau MVRDV voor hun ontwerp voor de WoZoCo aan de Ookmeerweg in Amsterdam de A.J. van Eckprijs heeft gewonnen (een penning en fl. 10.000). Tegelijkertijd is voortijdig uitgelekt dat het bureau voor hun tot nu toe opgebouwde oeuvre de Fritz Schumacherprijs (10.000 euro) ontvangt.

De A.J. van Eckprijs, vernoemd naar de architect A.J. van Eck (1898-1961), wordt om de vijf jaar uitgereikt aan architecten met de Nederlandse nationaliteit, die jonger zijn dan 45 jaar voor een gebouw dat de voorafgaande vijf jaar is gerealiseerd. Bij deze gebouwen moet sprake zijn van een zuivere integratie van constructie in het geheel. Waarbij niet alleen gelet wordt op de gave constructie maar ook naar de 'dienstbaarheid van de constructie aan 'functie en vorm''.

De jury van de prijs stond deze editie onder voorzitterschap van Jan Pesman (ooit zelf winnaar van de prijs met zijn twee-onder-een-kap woning in Delft) die verder bestond uit: Mick Eekhout, Piet Vollaard, Jeanne Dekkers en Liesbeth van der Pol. Over de WoZoCo oordeelde de jury als volgt: 'Niemand zal ontkennen dat constructie een belangrijke rol speelt in dit 'de zwaartekracht tartende' ontwerp. De uitkragende woondozen die aan het gebouw zijn gehangen zijn alleen met een uiterst inventieve draagconstructie te realiseren. Een knap staaltje dat bovendien binnen de krappe marges van het woningbouwbudget is gerealiseerd. Het WoZoCo-gebouw staat model voor een nieuwe generatie architecten en constructeurs die zich steeds minder gelegen laat liggen aan de beperkingen die de zwaartekracht ons oplegt.'

De Fritz Schumacherprijs, vernoemd naar de Duitse architect/stedenbouwkundige Fritz Schumacher (1869-1947) wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die op het gebied van ruimtelijke ordening, stedenbouw, architectuur, landschap- of tuinarchitectuur, constructie, of stadssociologie een voorbeeldfunctie hebben vervuld. En hoewel deze Duitse architectuurprijs niet is gekoppeld aan een gebouw, zal het succes van het Nederlandse paviljoen op de Hannover Expo zeker hebben meegespeeld bij de toekenning van de prijs aan MVRDV. Overigens is MVRDV niet het eerste Nederlandse bureau dat de (Europese) prijs ontvangt. Herman Hertzbergen, Aldo van Eyck en – jawel – Frank van Klingeren zijn MVRDV voorgegaan.