Nieuws

Een miljoen bezoekers ArchiNed

Deze week is de teller van unieke bezoekers aan de ArchiNed website het miljoen gepasseerd. Jammergenoeg zijn de tracking mogelijkheden van het internet nog niet zodanig dat we deze bezoeker bij naam en toenaam kunnen traceren, we hadden hem of haar graag een feestelijke taart aangeboden.

Het aantal dagelijkse bezoekers wordt geteld vanaf januari 1997, twee maanden na de officiele start van ArchiNed. Bezoekers die dezelfde dag terugkeren worden niet meer geteld (om dit terugkerende bezoek van telling uit te sluiten worden cookies gebruikt, andere mogelijkheden om het werkelijke bezoek te tellen zijn er helaas nog niet. Bezoekers die hun cookie-functie in de browser hebben uitgeschakeld en die daardoor telkens een cookie-alert moeten wegklikken, verzekeren we hierbij nogmaals dat we er echt niks bijzonders mee doen)

Het gemiddelde aantal bezoekers per maand is sinds de start gestegen van ca 2500 (1997) naar 14.000 (1998) en 30.000 (1999). Voor de eerste drie kwartalen van 2000 is het bezoek gemiddeld 50.000 per maand (in de maand september gemiddeld 2300 per werkdag, minder in het weekend), bijna twee keer zoveel als het hele jaar 1997.

Als de trendmatige groei van de afgelopen jaren zich doorzet, kan de tweemiljoenste bezoeker in het najaar van 2001 verwacht worden. We zullen u op de hoogte houden als het zover is. In elk geval verwachten we ook dit jaar weer de de traditionele 'najaarssprong' waarbij het bezoek relatief gezien sterk stijgt (zie grafiek).

Overige getallen (per maand gemeten, cijfers september 2000):

– 49.328 unieke bezoekers

– 3.283.415 hits (alle bestanden, inclusief plaatjes bij elkaar opgeteld)

– 1.709.616 opgevraagde pagina's (inclusief frame-pagina's dus enigszins vertekend, het gemiddelde aantal 'echte' pagina's per bezoeker is ongeveer 12)

– 20.994 Mb totaal opgevraagde bestanden

– De meest bezochte onderdelen zijn: Nieuws, Sites en de vacaturebank (voor de maand september was de archined TV aflevering Vision Machine een klein hitje met ca 2500 bezoekers)

Herkomst:

– 58,8% komt vanaf een nl-domein

– circa 10% is ontraceerbaar (unresolved IP)

– circa 30% van het bezoek komt uit het buitenland met als toplanden USA (6,5%, inclusief 1,5% vanaf universiteitsdomeinen), Duitsland (2,4%), Belgie (2%). verder wordt ArchiNed veel bezocht vanuit Frankrijk, Engeland, Italie en Spanje (elk tussen 0,5 en 1 %).

In september kregen we bezoekers uit ca 80 verschillende landen met eenmalig bezoek onder meer uit: Kenya, Brunei, Cuba, Lichtenstein en Costa Rica.

Bij deze aantallen moet worden opgemerkt dat het begin van de maand september nog enigszins te lijden had onder de traditionele zomerdip. Vooral het buitenlandse bezoek komt pas in september weer op gang.

We kunnen onze bezoekers wel tellen, maar we weten eigenlijk nog steeds niet goed wie deze bezoekers nu zijn en met welke frequentie zij ons bezoeken. Binnenkort zullen we met een online enquete meer zicht op de aard van ons bezoek proberen te krijgen. En ook dat zullen we natuurlijk in de nieuwsbrief melden.