Nieuws

Indesem 2000 – XL uitvoering

Het tweejaarlijks ontwerpseminar INDESEM dat door studenten van de TU Delft wordt georganiseerd is deze keer – ter gelegenheid van het afscheid van Herman Hertzberger als hoogleraar – anders van opzet dan vorige afleveringen. INDESEM 2000 is in een Extra Large uitvoering gefocust op de criteria waarmee architectuur / architectonische ontwerpen kunnen worden beoordelen. Eind november zal hierover een workshop en symposium plaatsvinden.

'With Indesem 2000 we are attempting to rediscover whether such good-looking plans actually are good as well, asking is there any point to them, do they serve a purpose, are they going anywhere and do others besides architects' buddies see as much in them. In short, what is architecture all about and which cultural, social or economic values does it today affirm or deny', aldus Herman Herzberger. Onderdeel van de XL-uitvoering was een symposium eerder dit jaar onder de naam 'Judgement Day'. Hier werd een eerste poging gedaan om een set van criteria te definiëren met betrekking tot beoordeling van architectuur.

Op 'Judgement Day' werden ook 36 plannen gepresenteerd die tijdens de Indesem 2000 workshop besproken en gewogen zullen worden. Vijf workshopbegeleiders zullen met studenten de plannen – die zijn onderverdeeld in de categoriëen transport, woningbouw, kantoren als lanschap en kantoren als commerciële centra – beoordelen.

Indesem 2000, dat van van 27 november tot en met 1 december plaatst vindt, kent een tjokvol programma, naast de workshop zijn er ook lezingen en discussies rond het thema .

Zo staan er onder andere discussies met en/of lezingen gepland:

– Yorgos Simeoforidis, Sanford Kwinter, Gary Bates, Michael Speaks, Clive Wilkinson en Eric Owen Moss (maandag 27 november)

– Marcel Smets, Phillipe Samyn, Eric Owen Moss, Michael Speaks, Bart Lootsma, Monolab en Arne Henriksen (dinsdag 28 november over transport)

– Jo Coenen, Wiel Arets, Frits van Dongen, Adriaan Geuze en Winy Maas (woensdag 29 november over woningbouw)

– Fons Verheijen, Jos Melchers (MAB), Hans Ibelings en Peter Wilson (donderdag 30 november over commercie)

– Rem Koolhaas en Herman Hertzberger (vrijdag 1 december)