Nieuws

Studio Job Expositie

In de Amsterdamse Galerie Binnen exposeert Job Smeets tot 28 oktober een aantal meubels en objecten. Job Smeets is één van de jonge Nederlandse ontwerpers die, gestart vanuit de laconieke, back to basics design opvatting van Droog Design, inmiddels een eigen weg heeft gevonden.

Job Smeets (1969) studeerde in 1996 af aan de Eindhovense Design Academy. Al tijdens zijn studie formeerde hij Oval Design, een ontwerpbureau dat vooral aandacht trok met de voor Droog Design ontwikkelde opblaasbare lampen: de Bumperlights. In 1998 Richtte Smeets met zijn medewerkers Studio Job op. De Studio produceert eenmalige meubels en interieurobjecten voor particulieren en bedrijven, maar werkt ook aan in serie te vervaardigen meubels en objecten.

De bekendste reeks is de serie 'Curved Chairs', uit multiplex vervaardigde in polyurethaanlak gespoten 'Freiswingers', die in bepaald opzicht een vervolg zijn op de zigzagstoel van Gerrit Rietveld. Op basis van de Curved Chairs is de Modular Serie ontwikkeld; sofa's of Chaises longue die zijn opgebouwd uit inschuifbare onderdelen.

De Modular Serie is te bezichtigen op de Amsterdamse expositie, evenals de serie Containers. Cantainers zijn eenmalige, loodzware in brons gegoten opbergobjecten in een klassiek aandoende vormgeving. Verder zijn op de expositie verschillende voorbeelden van het Job Alfabet te zien. Een serie gegoten vervormingen die wellicht het best Job's credo 'ontwerpen is schrijven met vorm' illustreren.

De ontwerpen van Job Smeets zijn in veel gevallen gematerialiseerde, uitvergrote strip-achtige tekeningen. In de traditie van de stripschool 'De Klare Lijn', waar toe onder meer Joost Swarte en Evermeulen behoorden, wordt de vorm tot contour en kleur teruggebracht. De meubels zijn kloek en aaibaar tegelijk, zo te zien volstrekt vandaalbestendig maar ook vrolijk gekleurd en altijd wel een glimlach oproepend. Het is te hopen dat het werk van Studio Job niet in het kunstgaleriecircuit blijft hangen, maar ook zijn weg vindt naar de huiskamer. Misschien moeten Ikea en Blokker maar eens gaan kijken.