Nieuws

Towards Totalscape

Vanaf zaterdag 21 oktober is in het NAi de tentoonstelling ‘TowardsTotalscape. Hedendaagse Japanse architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur’ te zien. Middelpunt van de tentoonstelling is een maquette van vijf bij vijf meter schaal 1:1000 van de wijk Minato in Tokio.

Een vreselijke jaloezie overvalt de bezoeker bij het zien van de tentoonstelling Towards Totalscape, jaloezie op de inwoners van Japan die dagelijks van zulke mooie gebouwen kunnen genieten en jaloezie op de deelnemers van al die studiereizen naar Japan. Live 1:1 is de beste en meest inspirerende manier om architectuur, landschap en steden te ervaren; de context wordt rijker wanneer omgevingsgeluid en geuren deel uit maken van de beleving. Voor een ieder die niet naar Japan kan reizen zijn er de architectuurbladen en nu deze tentoonstelling.

Towards Totalscape is een architectuurtentoonstelling pur sang. In de grote zaal van het NAi worden ruim negentig projecten getoond ontworpen door 58 verschillende architecten. De projecten zijn geordend in vijf categorieën: metropolis stad, platteland, natuur en artificiële omgeving. De categorieën zijn helder en duidelijk te herkennen door de verschillen in drager – bij 'stad' zijn op de wanden een strip geprint, bij 'metropolis' een still uit het computerspelletje Rigdge Racer – en opzet. Zo is het onderdeel 'landschappelijk' overzichtelijk en ruim van opzet terwijl de opzet van 'metropolis' labyrintisch is.

Towards Totalscape is een verademing ten opzichte van eerdere grote architectuurtentoonstellingen in het NAi omdat het niet meer pretendeert dan het is: een tentoonstelling van projecten die de laatste tien jaar in Japan gerealiseerd zijn. De wijze waarop de projecten gepresenteerd worden is eenduidig, helder en informatief: leesbare tekeningen, fraaie foto's, prachtige maquettes en beknopte informatieve teksten. Op de tentoonstelling zijn projecten te zien van bekende en minder bekende Japanse architecten en van verschillende schaalniveaus zoals Gifu Kitagata woningcomplex ontworpen door Kazuyo Sejima, de eengezinswoning in de wijk Nishi-Azabu in Tokio van het bureau F.O.B.A. en de door Riken Yamamoto ontworpen Saitama prefectural universiteit.

Letterlijk middelpunt van de tentoonstelling is de maquette van Minato (Tokio). Projectontwikkelaar Mori gebruikt deze maquette voor haar werkzaamheden. Om de maquette zo realistisch mogelijk er te laten uitzien zijn luchtfoto's gemaakt van het gebied die vervolgens op de maquette zijn geplakt. Van gebouwen hoger dan 60 meter werden de gevels gefotografeerd, die vervolgens op het desbetreffende blokje werd geplakt. Voor de gevels van gebouwen lager dan 60 meter werd de Mori gebouwendatabase geraadpleegd en een afbeelding geselecteerd die de meeste gelijkenis vertoonde met het origineel. Kijkend naar de maquette door de verdieping hoger opgestelde verrekijkers waan je even bovenin een wolkenkrabber in Tokio het verlangen om zelf een bezoek te brengen aan Japan verhevigd. Het bezoeken van Towards Totalscape is een masochistische daad, opwindend en kwellend gelijk.